open-navfaktor-logo
search
Burno u Srbiji
UŽIVO - Haos u Beogradu: Policija baca suzavac na demonstrante, oklopna vozila na ulicama
Nešto iza 20 sati izbili su prvi incidenti ispred Skupštine Srbije, čuju se topovski udari, pucnji, policija baca suzavac. Demonstranti viču  “Vučiću pederu” i bacaju baklje na policiju. Rastrčali su se na sve strane. Policija se grupiše na stepenicama Skupštine. Baklja je upala među policajce na stepeništu parlamenta.
08.07.2020. u 19:01
get url
text

Demonstranti bježe, policija baca suzavac.

Specijalna antiteroristička jedinica stigla je na ulice Beograda u četiri vozila. Demonstranti pale kontejnere, a srbijanski mediji javljaju da ima povrijeđenih. 

I večeras su se oko 18 sati građani počeli okupljati u Beogradu na Platou ispred Filozofskog fakulteta, nakon čega su zajedno sa liderima opozicije krenuli ka Skupštini Srbije.

Kao i sinoć, povod izlaska na ulice je najava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o uvođenju policijskog sata od petka do ponedjeljka, zbog alarmantne situacije u Beogradu vezano za širenje koronavirusa. 

{$galerijaFotografija}

Nekoliko hiljada demonstranata je ispred zgrade Skupštine. Jedna grupa  koja nije htjela da prati opozicione političare skrenula je ka Skupštini Srbije, a druga grupa je otišla ka Predsjedništvu.

Među okupljenim demonstrantima su lideri opozicije, predsjednici Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Narodne stranke Vuk Jeremić, Dveri Boško Obradović, Demokratske stranke Zoran Lutovac, stranke Pokret za za preokret Janko Veselinović

Demonstranti ogorčeni zbog svega što se dešava u Srbiji, posebno za vrijeme epidemije koronavirusa, na platou ispred Skupštine Srbije uzvikuju “Idite na Kosovo”, “Ostavka, ostavka”, “Ua, ua”, “Vučiću, liječi se".

Traže ostavku Aleksandra Vučića i Kriznog štaba. Policajci ispred Skupštine drže distancu i izbjegavaju svaki kontakt sa demontrantima.

{$galerijaFotografija}

Pripadnici policije opkolili su zgradu Predsjedništva Srbije, a postavljena je i zaštitna ograda. U okolnim ulicama  primjećen je, kako javljaju srbijanski mediji, veliki broj policijskih marica.

Grupa opozicionih lidera krenula je ka Skupštini Srbije, praćeni građanima koji žvižde i uvikuju: "Vučiću pederu", "Vučiću lopove".

Građani pristižu sa svih strana, iz svih dijelova Srbije. Sve to sa jednim ciljem - kako bi rekli "dosta" skandaloznim odlukama, ponašanjem i nastupima Aleksandra Vučića i njegovih sljedbenika i "satelita".

 

Beograd-protesti1.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.