open-navfaktor-logo
search
Kriminalna grupa
U Srbiji uhapšen muškarac koji je ukrao dragocjenosti vrijedne milione eura svjetskim zvijezdama
U Srbiji je uhapšen muškarac optužen da je učestvovao u jednoj od najvećih provala u historiji Engleske.
21.12.2023. u 07:54
get url
text

On i još pet osoba uhapšeni su u Beogradu zbog navodnih krivičnih djela pranja novca stečenog krivičnim djelima, saopćila je policija, piše BBC

Muškarac je navodno učestvovao u provalama u londonske domove tri slavne osobe 2019. godine, odakle su odnesene dragocjenosti u vrijednosti 26 miliona funti.

Najveća se dogodila u kući Tamare Ecclestone, kćerke nekadašnjeg vlasnika Formule 1 Berniea Ecclestonea, gdje su ukradene dragocjenosti vrijedne 30 miliona eura, uključujući nakit.

Banda je provalila i u kuće zvijezde Chelseaja i Engleske Franka Lamparda te sada pokojnog bivšeg vlasnika Leicester Cityja Vichaija Srivaddhanaprabhe.

Srbijanski mediji javljaju kako je policija, po nalogu Javnog tužilaštva za organizirani kriminal u saradnji sa policijskim službama Velike Britanije, jučer na području Beograda uhapsile šest osoba.

Kako stoji u saopćenju tužilaštva, postoji osnovana sumnja da su se udružili radi počinjenja krivičnih djela pranja novca.

Dvoje osumnjičenih se nalazi van teritorije Srbije i trenutno je nedostupno državnim organima, objavilo je tužilaštvo, koje navodi kako je ova organizirana kriminalna grupa u periodu od 2. februara 2018. do 15. decembra 2023. na teritoriju Srbije novac stečen krivičnim djelima ulagala u kupovinu nekretnina i tako uvodila u legalne novčane tokove.

U saopćenju se navodi kako je novac koji su oprali proizašao iz provala u veći broj objekata u Velikoj Britaniji i Švicarskoj, koji su bili u vlasništvu bogatih osoba.

Prilikom provala krali su novac i dragocjenosti poput nakita i dragulja, stoji u saopćenju tužilaštva.

- Protiv osumnjičenog Lj. R. se u Velikoj Britaniji vodi krivični postupak zbog postojanja sumnje da je na navedeni način pribavio ukupno 26 miliona funti i time oštetio Franka Lamparda, bivšeg engleskog reprezentativca, zatim pokojnog Vichaija Srivaddhanaprabhu, bivšeg vlasnika fudbalskog kluba Leicester Cityja te Tamaru Ecclestone i njenog supruga Jaya Rutlanda - objavilo je tužilaštvo.

Osumnjičeni R. K. R. osuđen je u Švicarskoj za više provala kojima je sebi pribavio korist od oko 250.000 švicarskih franaka. Osumnjičeni Lj. R. i R. K. R. su osumnjičeni da su novac koji su pribavili krivičnim djelima davali ostalim pripadnicima ove organizirane kriminalne grupe koji su potom novac ulagali u kupovinu skupocjenih nekretnina na teritoriju Srbije, kao i luksuznih vozila i na taj način pokušali ilegalno stečeni novac integrirati u legalne novčane tokove - objavilo je tužilaštvo.

U toku su pretresi na više lokacija na teritoriji Srbije, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.