open-navfaktor-logo
search
Ne smiruje se
U Beogradu protesti, kordon policije između aktivista i desničara: Vučić naručuje murale Ratku Mladiću!
Večeras je u Beogradu na Cvetnom trgu održan protestni skup "Mural mora pasti", koji je organiziralo više organizacija civilnog sektora, zbog murala sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na zgradi u Njegoševoj ulici.
13.11.2021. u 18:54
get url
text

Na trgu su se okupili građanski aktivisti, ali i grupa desničara.

VEZANI TEKST - Ćorović: Svaka brutalnost proizlazi iz straha, jednog dana će se kula od zla u Srbiji raspasti

Među okupljenima su bili Aida Ćorović, Pavle Grbović, Balša Božović i Dobrica Veselinović, kao i još nekoliko desetina građana. Prisutni su bili i mladići koji su skandirali "Aida Srpkinjo" i "Ratko Mladić".

Aktivistkinja Aida Ćorović poručila je pristalicama da će pobijediti u ovoj borbi za bolju Srbiju.

Novinar Rade Radovanović rekao je pristalicama koji su protiv murala Ratku Mladiću da murale i ovakve crteže poručuje lično Aleksandar Vučić.

- Građani i građanke, sloboda narodu. Nije genocid bio samo u Srebrenici, bio je u Prijedoru, za dva mjeseca ubili su 102 djece. I ne samo tu, bilo je elemenata genocida i u Sarajevu, u Mostaru. Što se mene tiče, Aleksandar Vučić mora pasti iz dva razloga: jedan je što radi ono što ne smije, gazi Ustav i nipodaštava zakone, ponaša se kao tiranin. On naručuje crteže i kojekakve murale. Kao građanin Beograda ponosan sam da je naš, moj grad, počeo da cvjeta u cvijetu solidarnosti i empatije prema žrtvama - rekao je Radovanović i poručio momcima koji nose crne majice da se povežu zajedno protiv fašizma.

Nakon najave Inicijative mladih za ljudska prava da će prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je tu akciju. Dok ministar Aleksandar Vulin navodi da je skup zabranjen zbog sigurnosnog rizika, Inicijativa tvrdi da država i ovog puta štiti i brani ratne zločince. Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović privedena je nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića, da bi dan kasnije Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio kreč na mural.

Nakon toga grupa mladića oprala je kreč sa murala i od tada svakog dana neko "čuva" mural.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.