open-navfaktor-logo
search
Uložen veto
SAD blokirale nacrt rezolucije UN-a kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u Gazi
Sjedinjene Američke Države (SAD) uložile su veto na nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.
08.12.2023. u 22:23
get url
text

Vijeće sigurnosti UN-a glasalo je na hitnoj sjednici o nacrtu rezolucije koje su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

SAD je kao stalna članica uložila veto na nacrt rezolucije, Velika Britanija je bila suzdržana, a ostalih 13 članica je glasalo "za".

U nacrtu rezolucije navodi se da je potrebno zaštititi sve civile, ukazujući na užasnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i patnje palestinskog naroda.

Također, u nacrtu rezolucije, koji poziva na hitan humanitarni prekid vatre, sve strane su pozvane da ispune obaveze prema međunarodnom pravu, posebno u pogledu zaštite civila.

Nacrt rezolucije zahtijeva hitno i bezuslovno oslobađanje svih zarobljenika i pristup humanitarnoj pomoći.

Stalni predstavnik SAD pri UN-u Robert Wood izjavio je da Hamas nije osuđen u nacrtu rezolucije i da je neprihvatljivo da neke članice Vijeća sigurnosti šute o ovom pitanju.

U Vijeću sigurnosti UN-a održane su mnoge sjednice nakon 7. oktobra, na mnoge nacrte rezolucija uloženo je veto, dok je 15. novembra usvojena rezolucija broj 2712 kojom je zatražena humanitarna pauza u sukobu u Pojasu Gaze.
 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.