open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta istraga
Protesti u Beogradu nakon smrti bebe na porodu, uhapšen ljekar
Protestom "Porodilište a ne klaonica" na koji je pozvalo udruženje "Ženska solidarnost", javnost u Srbiji usprotivila se u petak nasilju na porodu, potaknuta smrću bebe čija je majka za nasilan porođaj optužila ljekara bolnice u Sremskoj Mitrovici.
19.01.2024. u 21:19
get url
text

Tužilaštvo u tom gradu pokrenulo je istražni postupak, a tokom protesta stigla je nezvanična informacija da je ljekar uhapšen.

Srbijanski MUP je kasnije zvanično potvrdio da je policija uhapsila ginekologa sremskomitrovačke Opće bolnice M. M. (43) koji se tereti za krivično djelo protiv zdravlja ljudi.

Protest je ranije u petak održan i ispred bolnice u Sremskoj Mitrovici, a prethodio mu je niz objava na društvenim mrežama da je porodilja Marica Mihajlović iz Šida žrtva nasilja tokom poroda, nakon kojeg je njena beba preminula.

Mihajlović je opisala šta je sve pretrpjela, počevši od toga da je ljekar odbio uraditi carski rez, te da je bio izuzetno grub i nasilan tokom poroda, što je u konačnici prouzrokovalo smrt novorođenčeta.

Na protestu je nekoliko stotina žena, među njima i majki čije su bebe preminule na porodu, blokiralo promet ispred Ministarstva zdravstva.

Uz povike kojima je traženo hapšenje i zatvor za ljekara iz Sremske Mitrovice, istaknuti su transparenti "Porodilište, a ne mučilište", "Žena je rodila sve, žena će roditi i revoluciju", "Pravda za Maricu", "Bolnice, a ne klaonice" i "Robija za Maksimovića".

Brojne porodilje su na društvenim mrežama dijelile svoja iskustva pretrpljenog nasilja na porodu.

Neke od njih obratile su se i na skupu govoreći o svojim mučnim i tragičnim iskustvima, zahtijevajući istragu i sankcije za osumnjičenog ljekara, ali i detaljan nadzor i kontrolu resornog ministarstva i ljekarske komore u porodilištima širom Srbije kako bi se spriječili slični slučajevi.

Jelana Ivković iz Rume, jedna od učesnica protesta, rekla je beogradskim medijima da je također bila žrtvom ljekara M. M. zbog čije greške je poslije poroda krajem decembra 2022. preminuo njen sin.

Resorna ministrica Danica Grujičić izjavila je saučešće porodici preminule bebe i saopćila da je u bolnici proveden unutrašnji nadzor, "što podrazumijeva da ginekolozi koji nisu učestvovali u liječenju ili na porodu, na temelju zdravstvene dokumentacije izrade analizu događaja".

Prema saopćenju MUP-a, uhapšenom ljekaru određeno je zadržavanje do 48 sati i u tom će roku uz krivičnu prijavu biti priveden u tužilaštvo na dalje postupanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.