open-navfaktor-logo
search
Stanje kritično
Požar u Sloveniji se vidi i iz svemira, više od 1.000 vatrogasaca brani sela od vatre
Na Krasu u Sloveniji i dalje gori veliki požar. Vatrogasci su tokom noći branili sela od vatre, a neka su i evakuirana.
23.07.2022. u 19:13
get url
text

- Na terenu je trenutno 1.061 vatrogasac. Gašenje požara provodi se i iz zraka uz pomoć 13 aviona iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Italije. Dva aviona stižu i iz Rumunije. U ovom trenutku aktivno se pripremaju izmjene vatrogasaca jer se pretpostavlja da će se i tokom noći s vatrom boriti 1.000 vatrogasaca - saopćili  su iz Civilne zaštite.

Kako je objavljeno na stranici Evropske komisije u Sloveniji, požar je vidljiv iz svemira. Jučer ga je snimio satelit Sentinel2.

- Nažalost, strašni požari na Krasu vidljivi su i iz svemira. Tako ih je EU satelit Sentinel2 jučer uhvatio na snimci. Sateliti europskog Copernicus EU programa često priskaču u pomoć u slučaju prirodnih katastrofa. Ovih dana, prateći sve veće požare u Evropi, pomažu nadležnim službama s preciznim kartama i podacima o širenju požara u stvarnom vremenu, što omogućuje učinkovitu koordinaciju gašenja požara.

Hvala svima koji se ovih dana hrabro bore s vatrom i požrtvovano se trude da se umjesto vatre i dima na snimkama iz svemira što prije opet divimo zelenoj Sloveniji - objavljeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.