open-navfaktor-logo
search
Istraga u toku
Plenkoviću se prijeti novičokom, u centralu HDZ-a stiglo pismo s bijelim prahom
Premijer Hrvatske Andrej Plenković jučer je u centralu HDZ-a dobio pismo s bijelim prahom u kojem mu se prijeti smrću.
17.10.2020. u 16:33
get url
text

Policija je izuzela kovertu sa sumnjivim sadržajem i provodi istragu. Zagrebačka policija Indexu je samo potvrdila da je krim-istraživanje u toku.

Plenkovića su danas novinari pitali je li dobijao kakve prijetnje, a on je odgovorio da jest.

- Da, bilo je proteklih dana nekoliko prijetnji, na policiji je da ih ispita. Nisu bile na razglednicama, one više nisu u modi - rekao je Plenković pred Westinom.

Policija je danas u Zagrebu uhapsila i krivično prijavila 48-godišnjaka koji je 14. oktobra u ranim jutarnjim satima, oko 5:35, na Facebooku objavio poruku u kojoj premijeru otvoreno prijeti smrću.

VEZANI TEKST - Uhapšen muškarac koji je prijetio smrću hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću

Sisačko-moslavačka policija ranije je izvijestila da je pritvorila 63-godišnjaka koji je nakon pucnjave na Markovom trgu izjavljivao da je pokojni Danijel Bezuk htio ubiti premijera, navodeći kako i "on lično o tome mašta".

A za izdajnike jedan od lijekova je i novičok. Tu  je prijetnju, u kojoj se spominje smrtonosni nervni otrov, primio Plenković, ekskluzivno doznaje Večernji list.

Tekst poruke koja je bila u koverti završava s riječima "a za izdajnike jedan od lijekova je i novičok". 

Novičok je iznimno otrovan, a u težim slučajevima može doći do zatajenja srca ili se žrtva može ugušiti.

 Kremlj je, podsjetimo, odbacio optužbe da je Rusija odgovorna za trovanje opozicionog političara Alekseja Navaljnog i rekao da ne vidi osnove za nametanje sankcija Moskvi zbog ovog slučaja. 

Kremlj se oglasio nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je Navaljni otrovan sovjetskim vojnim otrovom novičokom, te da je to bio pokušaj ubistva.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.