open-navfaktor-logo
search
Izbrojano skoro 95 posto listića
Ovo su preliminarni rezultati izbora u Turskoj
AUTOR: Anadolija
01.04.2024. u 07:05
get url
text
FOTO: AA
FOTO: AA
U Turskoj su jučer održani lokalni izbori, s odzivom iznad 77 posto birači su birali nove sazive lokalnih uprava.
Birači u Turskoj jučer su birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.
Prema preliminarnim rezultatima, nakon prebrojanih skoro 95 posto glasačkih listića, Republikanska narodna partija (CHP) osvojila je ukupno 37,48 posto glasova, Stranka pravde i razvoja (AK Parti) osvojila je 35,68 posto glasova. DEM Partija je osvojila 5,60, a "Yeniden Refah" (Ponovo blagostanje) 6,09 posto glasova. Stranka nacionalnog pokreta (MHP) osvojila je 4,92 posto glasova.
Kandidat CHP-a i aktuelni gradonačelnik Istanbula, Ekrem Imamoglu sa 50,91 posto glasova, osvojio je još jedan mandat, kao i gradonačelnik glavnog grada Ankare, Mansur Yavas.
U gradu Konyi, utrku za gradonačelnika dobio je kandidat AK Partije Ugur Ibrahim Altay sa 49,47 posto glasova, dok je drugoplasirani Mehmet Koseoglu ispred "Yeniden Refah" partije, sa 22,22 posto glasova.
Objavljeni rezultati su nezvanični i proces prebrojavanja glasova još traje, a konačne rezultati lokalnih izbora u Turskoj objavit će Vrhovna izborna komisija (YSK).
Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru.
Nešto više od 61 milion registriranih glasača biralo je lokalne vlasti na mandat od pet godina, na blizu 208.000 birališta.
U velikim gradskim sredinama birači su birali gradonačelnike, načelnike općina, sazive općinskih vijeća i ureda muhtara i vijeća staraca, a takvi izbori su održani u velikim gradovima kakvi su Adana, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon i Van.
U provincijama koje nemaju status velikog grada glasači su birali sazive provincijskih skupština, načelnike općina, sazive općinskih vijeća i ureda muhtara i vijeća staraca.
Rezultate uživo možete pratiti ovdje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.