open-navfaktor-logo
search
Predsjednica Kosova
Osmani zatražila od međunarodne zajednice da pojača pritisak na Srbiju
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je danas od međunarodne zajednice da pojača pritisak na Srbiju kako bi provodila dogovor o otvaranju arhiva za nestale osobe koji je postignut u Bruxellesu na posljednjem susretu kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.  
30.08.2023. u 11:46
get url
text

- Prisilno nestali su najveća rana i bol naše zemlje. Početkom ove godine u Bruxellesu je postignut dogovor o otvaranju srbijanskih arhiva za nestale i unatoč našem zahtjevu upućenom predsjedniku Vučiću početkom juna, Srbija nažalost nastavlja kršiti dogovor - kazala je Osmani u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba.

Reporteri podsjećaju kako se na Kosovu 1.600 osoba vodi kao nastale i to više od dvije decenije nakon završetka rata u toj zemlji.

- Pozivam međunarodnu zajednicu i savezničke prijatelje da razmišljaju o roditeljima i članovima porodice osoba koje se još uvijek vode kao nestali na grobljima u Srbiji. Misliti na majku koja ima prazan grob, misliti na djecu koja još ne znaju gdje im je otac, kako bi Srbija predala nestale - dodala je Osmani.

Također i predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca smatra da je Srbija odgovorna za nasilno nestale osobe na Kosovu jer su u toj zemlji posljednjih godina pronađena tijela nasilno odvedenih Kosovara.

- Ovo je bol koja ovdje ne prestaje. Nedostatak pravde za članove porodica i za sve naše ljude koje je Srbija nasilno odvela od njihovih najmilijih. Sama činjenica da su proteklih godina tijela naših najmilijih pronađena na mnogim lokacijama u Srbiji, kao što su Perućac, Rudnica, Kiževak, govori da je karta na kojoj međunarodna zajednica treba tražiti nestale upravo Srbija - rekao Konjfuca.

Kosovska predsjednica se u srijedu također osvrnula na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je upozorio na poduzimanje mjera protiv Kosova i Srbije ako se "ne budu ponašali odgovorno" te istaknula kako je Kosovo ispunilo sve kriterije za liberalizaciju viznog režima koja mu nije poklonjena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.