open-navfaktor-logo
search
Istražit će "nenamjerno ubistvo"
Netanyahu priznao ubijanje humanitarnih radnika u Gazi u izraelskom napadu
AUTOR: Anadolija
02.04.2024. u 14:10
get url
text
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je priznao smrt sedam humanitarnih radnika u vojnom napadu u Pojasu Gaze.
Sedam humanitarnih radnika američke humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) ubijeno je u ponedjeljak u izraelskom napadu u centralnom dijelu Pojasa Gaze.
Šest stranaca je među žrtvama napada koji se dogodio kada je njihov konvoj pogođen dok je izlazio iz skladišta u Deir al-Balahu nakon što je dostavio više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani, saopćio je ranije WCK.
Netanyahu je rekao da je smrt humanitarnih radnika "nenamjerno ubistvo nedužnih" i da će biti istraženo, objavio je list "Yedioth Ahronoth".
- Ovo se dešava u ratu, mi to detaljno istražujemo, u kontaktu smo sa relevantnim stranama i učinit ćemo sve da se ovakve stvari više ne dešavaju - dodao je Netanyahu nakon što je otpušten iz bolnice gdje je operisan.
Izraelska vojska preuzela je odgovornost za napad na konvoj pomoći rano u utorak i obećala da će pokrenuti detaljnu istragu o incidentu.
Sedam ubijenih humanitaraca su iz Australije, Palestine, Poljske, Velike Britanije, kao i dvojni državljanin SAD-a i Kanade.
U izraelskim napadima od 7. oktobra na Pojas Gaze ubijeno je 32.916 Palestinaca, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravstva Gaze.
Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave.
Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući "nesmetano pružanje" pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.