open-navfaktor-logo
search
Centar ignorisao majku
Nakon vikenda provedenog s ocem: Šestogodišnjak iz Slovenije pozitivan na kokain
Šestogodišnji dječak iz Istre u Sloveniji bio je pozitivan na ilegalne droge nakon što se vratio s vikenda koji je proveo s ocem. 
21.07.2023. u 08:07
get url
text

Nakon što je majka dugo upozoravala Centar za socijalni rad da je otac zavisnik i škola je prenijela zabrinutost Centru, nakon čega je u dječakovom sistemu pronađen kokain. 

Kada je majka nedavno došla po sina, koji je bio u posjeti ocu, posumnjala je da nešto nije uredu s njim. Šestogodišnjak je imao jaku glavobolju i bolove u stomaku. Kako je majka rekla za TV Slovenija, dječak je imao i neobičan izgled. 

- Zapravo me je gledao vrlo čudnim očima, nisu mi se sviđale. Bio je veoma agresivan, veoma agresivan - rekla je.

Odmah je otišla u apoteku i kupila test za drogu. Test je otkrio da je dječak bio pozitivan na kokain. 

Da dijete zaista ima kokain u organizmu kasnije je potvrđeno testiranjem na Hitnoj pomoći u Domu zdravlja, a potom i drugim testom u bolnici. Prilikom osluškivanja srca, specijalista urgentne medicine čuo je i šum na srcu. 

Majka ne želi ni da zamisli kako su lijekovi dospjeli u sistem šestogodišnjaka, ali je rekla da posljednjih šest mjeseci ima jaka krvarenja iz nosa i učestale angine. Dječak nije znao ništa da joj kaže.

Slučaj je preuzela Kriminalistička uprava PU Koper, koja istražuje 40-godišnjeg oca zbog krivičnog djela omogućavanje uzimanja nedozvoljenih droga i zapuštanje maloljetne osobe i okrutno djelo. Nakon obavljenog uviđaja, krim-istražitelji su ga priveli istražnom sudiji, koji mu je odredio pritvor. Uviđaj je i dalje u toku jer policija prikuplja dodatne informacije i dokaze. 

Majka šestogodišnjaka tvrdi da Centar za socijalni rad Piran već nekoliko godina upozorava da je otac zavisnik. Kako kaže, u centru za socijalni rad, još kada je dječak imao 15 mjeseci, rekli su joj da je normalno da dijete provede dva dana sa majkom, a dva sa ocem. 

U Centru za socijalni rad dali su generalne odgovore da su roditelji pristali da kontaktiraju jedni druge i da kasnije nisu imali informacije o porodici. Dodali su i da je posebno roditelj koji ne ugrožava dijete dužan da nadzire drugog roditelja i štiti djetetova prava. 

- Tek kada oboje roditelja zakažu, Centar se uključuje - prenosi TV Slovenija

Majka je rekla da su problemi uočeni i u školi. Prema njenim riječima, dječak je, kada se vratio od oca, u školu došao zapušten. 

I direktor dječakove škole potvrdio je za TV Slovenija da je razredni starešina primijetio uznemirenost djeteta. Krajem maja škola je o tome obavijestila Centar Piran, ali nije dobila odgovor. Centar Piran više od dva mjeseca nije odgovarao na upozorenja, ali su školu kontaktirali odmah nakon što su dobili pitanja od TV Slovenije. Socijalna inspekcija pokrenula je inspekcijski nadzor u centru. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.