open-navfaktor-logo
search
Beograd i Novi Sad
MUP i BIA hapse u Srbiji zbog poziva na nasilnu promjenu ustavnog uređenja
Pripadnici MUP-a Srbije, u saradnji sa BIA-om i nadležnim tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu, uhapsili su D. K. (1988), D. Z. (1971) i D. B. (1987) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, dok se D. B. tereti i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja i eksplozivnih materija.
16.02.2023. u 15:15
get url
text

VEZANI TEKST - Ekstremni desničari prijete neredima u Srbiji i ubistvom Vučića, našli im snajper

MUP navodi da se trojica uhapšenih terete da su pozivali građane da se okupe u većem broju u Beogradu i da nasilno sruše Vladu i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Policija je kod D. B. pronašla karabin sa optikom i pripadajućom municijom koji mu je, kako se sumnja, prethodno predao M. Ј. (2001), koji je uhapšen zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa oružjem i eksplozivnim materijama. M. Ј. je, kako se sumnja, to oružje prethodno otuđio, pa se tereti i za krivično djelo teška krađa.

Zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija uhapšen je i I. T. (1995).

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnim tužilaštvima, navodi se iz MUP-a Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je da to ministarstvo neće dozvoliti nasilnim pojedincima ni grupama da ugrožavaju ustavni poredak Srbije, sigurnost, mir i sigurnost svih njenih građana.

Nekoliko stotina ekstremnih nacionalista okupilo se sinoć na protestu ispred ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prijeteći izazivanjem nereda ako Srbija prihvati plan EU-a za normalizaciju odnosa s Kosovom, a Vučić je njihove poruke nazvao "antisrpskim" i poručio da će djelovati pravna država.

Vučiću bliski mediji spekulirali su da je njihov cilj bio napad na Vučića.

- Svi koji su prijetili ubistvima, neredima, batinjanjem ljudi, odgovarat će u skladu sa zakonima Republike Srbije pred nadležnim državnim organima - poručio je Vučić, nakon što se sinoć u svom uredu sastao s predstavnicima MUP-a, Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), te s predstavnicima vojno-sigurnosnih agencija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.