open-navfaktor-logo
search
Predstavnik Rusije u UN-u
Moskva zabrinuta zbog zdravlja zločinca Ratka Mladića
Nema potvrde nezavisnih izvora da dobija adekvatnu medicinsku pomoć u haškom pritvoru, potvrdio je u New Yorku zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN-u Gennady Kuzmin
18.07.2019. u 08:33
get url
text

Moskva je zabrinuta zbog zdravstvenog stanja srpskog generala Ratka Mladića, jer nema potvrde nezavisnih izvora da dobija adekvatnu medicinsku pomoć u haškom pritvoru.
 
 To je potvrdio u New Yorku zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN-u Gennady Kuzmin.

- Dok se takva situacija ne promijeni, Rusija neće moći da uplaćuje novac u budžet za rad Mehanizma - poručio je Kuzmin na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, nasljednika Haškog tribunala.

Govoreći o presudama Haškog tribunala, Kuzmin je ocijenio sramotnim presude hrvatskom generalu Antu Gotovini, ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću i bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju i da je Mehanizam nastavio sa takvom praksom.

- Ponovljeno suđenje i još oštrija kazna za prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića sve to ilustruju. Tako je i u slučaju generala Ratka Mladića. Takve presude uvijek prati agresivna medijska propaganda i pritisak na sudije. Pritiscima u vezi sa slučajem nepoštovanja suda i sa optužbom protiv članova Srpske radikalne stranke Vjerice Radete i Petra Jojića, Mehanizam pokušava da produži svoje postojanje - rekao je on.

Kuzmin je ukazao da je Haški tribunal odbio da sprovede istragu o NATO zločinima protiv SR Jugoslavije, pa je umjesto toga stvorio mit da je isključivo Beograd kriv za ratove na Balkanu devedesetih godina prošlog stoljeća. 

- Haški Tribunal je okrivio Srbe, a sve ostale zaštitio od krivice - rekao je Kuzmin, objavile su Večernje novosti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.