open-navfaktor-logo
search
Jasan stav
Ministarstvo dalo pojašnjenje: Zašto je Hrvatska glasala protiv rezolucije UN-a o hitnom primirju u Gazi
Iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske odbacili su u subotu pojedine napise da je Hrvatska glasanjem "protiv" rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a ujedno i protiv humanitarnih pauza, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva, istaknuvši da je hrvatska vlada uputila hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000 eura.
28.10.2023. u 13:34
get url
text

- Stav Republike Hrvatske je otpočetka jasan i principijelan. Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoodbranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva - saopćili su iz MVEP-a.

Stoga su, dodaju, netačna tumačenja da je Hrvatska glasanjem "protiv" rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a ujedno i protiv humanitarnih pauza, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva. Uostalom, dodaju, još prošle sedmice, Vlada RH je uputila hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000 eura.

- U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. oktobra ove godine, kao što se ni ne zahtjeva bezuvjetno puštanje talaca. Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Evropskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju - navodi se u saopćenju.

Napominje se i da je Evropska unija na sastanku na vrhu Evropskog vijeća predložila "humanitarne pauze" kako bi civilno stanovništvo pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku. Hrvatska je takav prijedlog jasno podržala.

U slučaju predmetne rezolucije, kako kažu iz MVEP-a, Hrvatska nije mogla podržati nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Židova nakon Drugog svjetskog rata.

VEZANI TEKST - Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o Gazi, za glasala i BiH

Istovremeno, Hrvatska ostaje čvrsto posvećena međunarodnim naporima usmjerenima prema sprječavanju daljnje regionalne eskalacije trenutne krize, zaključuje se u saopćenju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je jordansku rezoluciju kojom se poziva na hitno, održivo i trajno humanitarno primirje u Gazi. Rezolucija, koju su podržale arapske zemlje, je usvojena sa 120 glasova za, dok je 45 bilo uzdržano, a 14 - uključujući Izrael i SAD - glasalo je protiv, prenio je Reuters. Bosna i Hercegovina je glasala za rezoluciju. 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.