open-navfaktor-logo
search
Godišnijca Oluje
Milanović u Kninu: Bez hrvatske pobjede ne bi bilo Dejtonskog sporazuma
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je u subotu u povodu proslave Dana pobjede i 28. godišnjice vojno-policijske operacije "Oluja" da bez hrvatske pobjede ne bi bilo Dejtonskog mirovnog sporazuma. 
05.08.2023. u 13:38
get url
text

- Istina je voda duboka. Ne vidi je svako na isti način. Ne vide je jučer u Prijedoru, nažalost. Od svih mjesta, odabrali su Prijedor gdje je ubijeno nekoliko hiljada muslimana i Hrvata 1992. godine i to nije lijepo. Bit ću vrlo blag - to je pogrešno - rekao je Milanović, a prenosi Hina.

Time se osvrnuo na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je izjavio u petak u Prijedoru kako je "Oluja" bila najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, dok je predsjednik RS-a Milorad Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim poduhvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

Stradanje Srba tokom hrvatske vojne akcije "Oluje" obilježeno je jučer, u organizaciji vlasti Srbije i RS-a, na glavnom prijedorskom trgu, gdje su prisustvovali Vučić, Dodik, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, entitetski premijer Radovan Višković, poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije i drugi.

- Pobjeda je bila velika i bila je teška. Kad govorimo o istini, istina treba biti izrečena u cijelosti. Hrvatska pobjeda je omogućila Dejtonski mirovni sporazum, ali to je vrlo defanzivna tvrdnja. Nije ga omogućila, nego ga bez nje ne bi bilo - poručio je Milanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.