open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Milanović je na čelo Počasnog bataljona postavio brigadira koji je falsifikovao biografiju
Konačnim dogovorom predsjednika i Vlade Hrvatske imenovano je nekoliko visokih komandanata u sistemu odbrane te države, a jedan od imenovanih je i brigadir Tihomir Zebec, novi komandant Počasno-zaštitnog bataljona (PZB).
09.08.2023. u 08:43
get url
text

Ta jedinica zadužena za osiguranje Ureda predsjednika na Pantovčaku je bez komandanta od 19. oktobra 2021. godine, kada je ministar odbrane Mario Banožić penzionisao dosadašnjeg komandanta, brigadira Elvisa Burčula.

Ime brigadira Tihomira Zebeca već se neko vrijeme nezvanično spominjalo u smislu preuzimanja PZB-a, no sve do vikenda u Sinju i dogovora predsjednika i premijera nije se činilo da će do imenovanja doći u skorijoj budućnosti.

Riječ je o iskusnom oficiru koji je šest godina bio komandant Vojne policije i komandovao hrvatskim trupama u misiji u Afganistanu, ali je riječ i o osobi iza koje se vuku repovi nekoliko afera. Zebec je stupio u Oružane snage RH kao dobrovoljac 1991. godine, ali način pristupanja Oružanim snagama nije potpuno jasan.

Iako je tvrdio da je dobrovoljac koji se uključio u odbranu Hrvatske kao pripadnik Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje, zvanični dokumenti o tome ne postoje. Njegova tvrdnja iz monografije "Vojna policija – u izgradnji i očuvanju mira" iz 2013. naišla je na kritike bivših pripadnika te jedinice. Postojala je i polemika o tome je li bio član te jedinice, budući da se njegovo ime nije nalazilo na zvaničnom popisu izdanom godinu prije. U toj monografiji navedeno je više od 500 imena pripadnika, a izvor su bili podaci MUP-a i samih komandanata.

Zebec je najavio i pokretanje upravnog postupka kako bi to i dokazao, no ishod tog postupka nije poznat javnosti. 

Ono što piše u zvaničnim dokumentima je da  je 27. novembra 1991. godine stupio u rezervni sastav 67. bataljona Vojne policije, a 1993. godine dao otkaz da bi postao vojno lice i zvanično se zaposlio u Vojnoj policiji, gdje je radio na suzbijanju kriminala.

Pred kraj mandata, u martu 2016. godine, Zebecu je iz službenog automobila ukradena ručna torba u kojoj se nalazila službena značka i iskaznica Vojne policije, što je potvrdilo Ministarstvo odbrane više od tri mjeseca nakon događaja, piše maxportal.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.