open-navfaktor-logo
search
Važna odluka
Kosovo prošlo prvu fazu u procesu učlanjenja u Vijeće Evrope
Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova saopćilo je da je Komitet ministara Vijeća Evrope danas odlučio da proslijedi zahtjev za članstvo Kosova u tu panevropsku organizaciju, Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. 
24.04.2023. u 16:28
get url
text

Kako se navodi u saopćenju, Komitet ministara Vijeća Evrope, najznačajnije evropske organizacije za ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju, danas je sa više od dvije trežine glasova država članica odlučio da okonča prvu fazu učlanjenja Republike Kosovo, prosljeđujući zahtjev za članstvo Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

- Ova pozitivna odluka dolazi nakon dugog intenzivnog rada, interne međuinstitucionalne koordinacije i bliske saradnje sa državama članicama Vijeća Evrope i drugim saveznicima. Republika Kosovo je duboko zahvalna svim zemljama koje su glasale i pomogle pozitivnom glasanju Komiteta ministara - ističu iz MIPD-a Kosova.

Dodaju da, uprkos činjenici da je Kosovo procesno prošlo prvu fazu članstva, treba napomenuti da je ovo bilo "finale prije finala" jer je Kosovo prošlo važne pravne i političke izazove.

- Naravno, ima još dosta posla do članstva. Kao sljedeći korak, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope će pripremiti mišljenje u vezi sa članstvom Kosova. Nakon toga, mišljenje se šalje Komitetu ministara, koji potom donosi konačnu odluku o članstvu - napominje se u saopćenju.

Zamjenica premijera i ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Grvala predala je 12. maja 2022. godine zvaničnu aplikaciju Kosova za članstvo u Vijeću Evrope (Council of Europe) u sjedištu te međunarodne organizacije u Strazburu.

Za prijem u članstvo Vijeća Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova zemalja članica. Kosovo je odlučilo da aplicira prošle godine nakon što se Rusija povukla kako bi izbegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je vojno napala Ukrajinu.

U Vijeće Evrope učlanjeno je 46 zemalja sa evropskog kontinenta, od koji je 27 i u članstvu Evropske unije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.