open-navfaktor-logo
search
Nebriga nadležnih
Katastrofalno stanje u avijaciji: Niz nesreća vojnih aviona u Srbiji
Padom MiG-21 Vojske Srbije danas u selu Brasina u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom nastavio se niz nesreća vojnih aviona, što svjedoči o katastrofalnom stanju u kojem se nalazi srbijanska avijacija i nebrizi nadležnih.
25.09.2020. u 17:07
get url
text

U nesreći koja se dogodila 24. septembra 2008. godine poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas, koji je iznad aerodroma Batajnica, u avionu Super galeb G-4, uvježbavao tačku za nastup na aeromitingu.

 Godinu dana kasnije, u blizini batajničkog aerodroma srušio se vojni avion tipa MiG-29. Pilot aviona Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posljedica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek, dok je drugi vojnik lakše povrijeđen. Ranđelović je na aerodromu Batajnica izvodio trenažni let kojim se pripremao za aeromiting na Kalemegdanu. On je leteo nisko i prilikom izvođenja jedne od figura zakačio je zemlju.

Kod sela Slatina kod Šapca, 2017. godine, poginuli su potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović, upravljajući Super galebom G-4.

Vojni avion Super galeb G-4 srušio se kod Kovačice, u blizini Pančeva, 2018. godine. Robert Kaloci, pilot major Centra za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra Vojske Srbije, poginuo je u nesreći, dok je pilot major Aleksandar Matić povrijeđen.

U nesreći koja se dogodila 13. marta 2015. godine, u blizini surčinskoh aerodroma srušio se vojni helikopter i u toj nesreći poginulo je čak sedam osoba, među kojima je bila i beba. Do ove strašne nesreće došlo je poslije akcije spašavanja bebe iz Novog Pazara, čije drumsko prevoženje nije bilo moguće zbog odrona na putevima. Helikopter se srušio nadomak cilja, u blizini aerodroma Nikola Tesla, uslijed loših vremenskih uslova. Tužilaštvo je odlučilo da u tom slučaju ne pokreće krivični postupak, jer je smatralo da za tu tragediju niko nije odgovoran.

Posljednja nesreća dogodila se danas. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.