open-navfaktor-logo
search
Rat u Gazi
Izraelske snage ubijaju rođake pacijenata u bolnici Al-Shifa
Palestinska Vlada u Gazi ranije danas u saopćenju je navela da izraelska vojska već 13 dana drži pod opsadom i upada u bolnicu Al-Shifa, a istovremeno uništava i pali kuće oko bolnice
31.03.2024. u 20:30
get url
text
Al-Shifa bolnica
Al-Shifa bolnica
Palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi optužilo je izraelsku vojsku, koja je napala bolnicu Al-Shifa, za pogubljenje, hapšenje ili nasilno premještanje na jug Pojasa Gaze rodbine koja je u pratnji pacijenata.
Ministarstvo je objavilo saopćenje o najnovijim dešavanjima u bolnici Al-Shifa, koja je već 13 dana pod opsadom izraelske vojske.
- Okupacione snage pogubljuju rođake pacijenata, hapse ih ili tjeraju da migriraju na jug Pojasa Gaze. Ovo predstavlja još jedan problem uposlenicima - navodi se.
U saopćenju se navodi da su izraelski vojnici na odjelu intenzivne njege zatočili 107 pacijenata koji su u teškom stanju, a 60 medicinara u drugoj zgradi, te da ove pacijente nije bilo moguće liječiti ili smjestiti u bolnicu bez medicinske opreme, vode i ventilacije.
Palestinska Vlada u Gazi ranije danas u saopćenju je navela da izraelska vojska već 13 dana drži pod opsadom i upada u bolnicu Al-Shifa, a istovremeno uništava i pali kuće oko bolnice.
Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave. U izraelskim napadima ubijeno je više od 32.700 Palestinaca.
Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući "nesmetano pružanje" pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.