open-navfaktor-logo
search
Zahtjev Srbiji
Hag traži hapšenje i izručenje Šešeljevih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića
Mehanizam za krivične sudove u Hagu poslao je zahtjev Srbiji da bez odlaganja budu uhapšeni i tom sudu izručeni funkcioneri Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta i Petar Jojić, kako bi im bilo suđeno zbog nepoštovanja suda.
09.12.2020. u 11:27
get url
text

VEZANI TEKST - Žena koja je pisala gnusne stvari o smrti majke Hatidže: Svi u Srbiji koji tvrde da je bio genocid su izdajnici i rulja

Sud je odbio zahtjev da se radikalima sudi u Srbiji, prenosi Tanjug, pozivajući se na beogradske Novosti.

Dužnosnici SRS-a Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanje suda, odnosno da su zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv predsjednika SRS-a i pravomoćno presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svjedoka pod pseudonimima W1 i W2, koji su, prema tvrdnjama haškog tužiteljstva, bili pod pritiskom da svjedoče u korist Šešelja i da su za to od SRS-a uzeli novac.

U junu 2018. godine turski sudija Aydin Sefa Akay odlučio je da slučaj bude predan Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete, koji je bio na snazi od 2015. godine.

Naknadno, krajem februara ove godine, Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je odluku sudije Mehanizma da se Radeti i Jojiću ipak sudi u Hagu, a ne u Srbiji, kako je ranije bilo odlučeno.

Prva odluka iz 2018. godine, kojom je bilo odlučeno da se Jojiću i Radeti sudi u Srbiji, poništena je po žalbi "prijatelja tužilaštva", koji je isticao da su ključni svjedoci u tom predmetu izjavili kako neće svjedočiti bude li suđenje održano u Srbiji, zbog "zabrinutosti za svoju i sigurnost svojih porodica".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.