open-navfaktor-logo
search
Žestok govor
Gervalla na tri jezika Dačiću poručila da je odgovoran za ubistva i silovanja na Kosovu, muk na sjednici Vijeća sigurnosti
Ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervalla-Schwarz izjavila je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku da je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji također učestvuje na toj sjednici, "odgovoran za masovna ubistva i nasilje tokom posljednjeg rata na Kosovu" i da treba da bude izveden pred sud za ratne zločine.
27.04.2023. u 22:09
get url
text

Navela je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bivšem predsjedniku Slobodanu Miloševiću bio ministar propagande, kao i da tu funkciju još uvek obavlja.

- Desna ruka koljača Balkana koji je odgovoran za balkanske ratove je osoba koja je upravo govorila prije nas. Ovaj ima mnogo grešaka u rukama. Nije bilo riječi žaljenja, umesto toga postojao je prezir prema žrtvama. Dačić, sada ministar vanjskih poslova, odgovoran je za masovna ubistva, silovanja kao oružje rata i nasilje i trebalo bi da bude izveden pred sud za ratne zločine - rekla je Gervalla  u New Yorku u na engleskom, albanskom i srpskom jeziku.

Kazala je da je i ona tražila da na sjednici govori na albanskom, ali joj je to onemogućeno.

Dačić je odgovorio Gervalli i pitao je zašto se upravo za ratne zločine sudi bivšem kosovskom lideru Hashimu Thaciju, a ne njemu.

- Zašto ja ili predsjednik Vučić nismo optuženi? Zato što u tome nismo učestvovali. A gdje su sada Tachi i Veselji? - pitao je Dačić.

On je prokomentarisao i tvrdnje Gervalle i drugih zvaničnika Kosova da su Srbi počinili genocid nad kosovskim Albancima 1990-ih.

- Kad pričate o srpskom genocidu nad Albancima, u Prištini je živjelo 40.000 Srba 1990-ih, a danas ih ima oko 100. Da su Srbi izvršili genocid, bila bi obrnuta brojka. Svaki metar kosovske zemlje je prekriven srpskom krvlju - kazao je Dačić.

Dodao je da Srbija želi dijalog, ali da ne želi to da neko ne ispunjava svoje obaveze i da za to bude nagrađen, kao što je slučaj sa Prištinom po pitanju formiranja Zajednice srpskih općina (ZSO).

Gervalla je Dačiću rekla da razumije zašto je ljut i da zna zašto koristi jezik iz 1990-tih godina.

- Vi ste upravo danas pokazali zašto su vas ljudi u Srbiji devedesetih zvali "mali Sloba", "mali Milošević", zbog vašeg idola. Razumijem da ste ljuti, znam ovaj jezik tog vremena - kazala je ona.

Dodala je da je njemu i sličnima teško da objasne svojim građanima da su izgubili Kosovo 1999. godine i da mora zadržati takvu retoriku.

Pošto je Dačić pomenuo njenog oca, kazala je da je ubistvo njenog oca 1982. godine, književnika i novinara koji se nenasilnim metodama angažovao za nezavisnost Kosova, bilo odgovornost UDBA-e koju su, kako je rekla, imali pod kontrolom kadrovi iz Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.