open-navfaktor-logo
search
Birališta otvorena
Drugi krug predsjedničkih izbora u Makedoniji
Vladajući socijaldemokrati (SDSM) upozorili su da će ishod izbora biti odlučujući za evropsku budućnost Sjeverne Makedonije, ali ih je uzdrmao poraz u prvom krugu predsjedničkih izbora
AUTOR: Faktor
08.05.2024. u 09:13
get url
text
FOTO: AA
Birališta u Sjevernoj Makedoniji otvorena su jutros u 07:00 sati za drugi krug predsjedničkih izbora i parlamentarne izbore koji bi mogli odrediti njenu evropsku budućnost. Povratak na vlast desne opozicije mogao bi oživjeti tenzije sa sjevernomakedonskim susjedima Grčkom i Bugarskom koji postavljaju uvjete za napredak u pristupnim pregovorima Skoplja s EU-om.
Predsjednička kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova ostvarila je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije dvije sedmice značajnu prednost pred trenutnim predsjednikom Stevom Pendarovskim, ali nijedno od njih nije osvojilo potrebnih 50 posto za pobjedu u prvom krugu.
Predsjednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski odbija priznati da je službeni naziv zemlje Sjeverna Makedonija, kako se država zove od 2019. što je bio grčki uvjet za makedonsko napredovanje prema euroatlantskim integracijama. To su proveli proevropski i prozapadni socijaldemokrati (SDSM) koji su na vlasti su u Makedoniji od 2017.
Mickoski je obećao da će prioritet dati ekonomiji i stvoriti desetke hiljada radnih mjesta. To je poruka na koju su osjetljivi brojni birači u siromašnoj zemlji pogođenoj galopirajućom inflacijom.
Vladajući socijaldemokrati (SDSM) upozorili su da će ishod izbora biti odlučujući za evropsku budućnost Sjeverne Makedonije, ali ih je uzdrmao poraz u prvom krugu predsjedničkih izbora.
SDSM svoju političku budućnost temelji na obećanju da su njegovi čelnici sposobni deblokirati pregovore o ulasku u EU i riješiti spor s Bugarskom. Sofija blokira Skoplju put prema EU zbog neslaganja oko jezika i nacionalnog identiteta.
Evropska unija je otvorila pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom 2022. Pod pritiskom članice EU-a Bugarske, Skoplje mora spomenuti bugarsku manjinu u preambuli svog ustava kako bi mogli početi značajniji pregovori o pristupanju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.