open-navfaktor-logo
search
Tenzije i dalje
Drama na Kosovu, oglasio se i Kurti: Srbija izvršila agresiju, kidnapovali tri kosovska policajca
Kosovska policija potvrdila je da su njena tri pripadnika kidnapovala maskirana i naoružana lica. 
14.06.2023. u 16:23
get url
text

Slučaj se dogodio na mestu zvanom Tresave/Bare, duboko unutar teritorije Republike Kosovo, objavila je Gazetaexpress. 

Dodatne jedinice Kosovske policije su poslane da pomognu na ovom mjestu, ali po dolasku na tu lokaciju, primjetili su samo službeni automobil, ali ne i same policajce koji su dežurali na toj lokaciji.

- Policija Kosova (KP), u ovom slučaju jedinica granične patrolne policije dežurala je na statičnom mjestu zvanom Tresave/Bare, duboko unutar teritorije Republike Kosovo, kako bi spriječila korištenje nelegalnih puteva, koji su bili korišteni od kriminalnih grupa za ilegalni prelazak i krijumčarenje.

Policijska jedinica, koju su činila tri granična službenika, danas je u podne saopćila da je u blizini statične tačke uočila maskirano i naoružano lice, a u ovom slučaju su upućene dodatne jedinice u pomoć u pravac ove tačke.  Po dolasku na tu lokaciju, jedinice za pomoć su primijetile samo službeni automobil, ali ne i policijske službenike koji su dežurali na toj lokaciji. U pravcu ove lokacije odmah su krenule i druge policijske jedinice, a obaviještene su i druge sigurnosne institucije, uključujući KFOR, jer se sumnja da su policajce kidnapovale srpske snage. U cilju preduzimanja konkretnih radnji za sigurnost policajaca za koje se sumnja da su kidnapovani od strane srpskih snaga, kontaktirani su svi lokalni i međunarodni mehanizmi kako bi oni bili što prije pušteni i vraćeni Policiji Kosova. Također, razni srpski mediji su objavili da su pripadnici srpskih specijalnih jedinica uhapsili službenike Kosovske policije - navodi se u saopćenju Kosovske policije. 

Reagirao je i premijer Kosova Albin Kurti. On je rekao da sumnjaju da ih je uhapsila vojska Srbije i da je to učinjeno kao osveta Srbije za jučerašnje hapšenje Miluna Milenkovića.

Kurti je rekao da je ulazak srpskih snaga na teritoriju Kosova "agresija i cilj eskalacije i destabilizacije".

Premijer je zatražio hitno oslobađanje trojice kidnapovanih policajaca i pozvao međunarodne faktore da osude ovaj akt agresije Srbije.

- Sumnjamo da ih je kidnapovala vojska Srbije, jasno kao osveta Srbije za jučerašnje hapšenje ozloglašenog kriminalca Millna Milenkovića – Lunea, koji predstavlja jednog od vođa organizovanog kriminala i šverca. Kosovska policija se posljednjih sedmica pokazala veoma uzdržanom. Ulazak srpskih snaga na teritoriju Kosova je agresija i cilj eskalacije i destabilizacije. Zahtjevamo hitno oslobađanje trojice kidnapovanih policijskih zvaničnika i pozivamo međunarodne faktore da osude ovaj čin agresije Srbije - poručio je Kurti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.