open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća
Dolazi li i Donald Trump: Vučić i Hoti o međusobnom priznanju Srbije i Kosova?
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predvodi delegaciju koja će od danas do 5. septembra boraviti u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, dok se na čelu delegacije Kosova nalazi premijer Avdullah Hoti. 
03.09.2020. u 08:37
get url
text

VEZANI TEKST - Pitanje Kosova: PR akcija Trumpa i Grenella, Vučić na mukama, Merkel se oštro protivi, kakva je uloga Lajčaka

U Bijeloj kući razgovarat će o ekonomskoj saradnji između Beograda i Prištine.

Iako je specijalni izaslanik američkog predsjednika Richard Grenell rekao da će u četvrtak u Washingtonu na stolu biti samo ekonomska pitanja, nije isključio mogućnost da se u nastavku u razgovorima otvore i druga, politička pitanja.

Vučić je već najavio da neće pristati na sastanak ako pred njih bude stavljeno pitanje međusobnog priznanja.

Predsjednik Srbije u ranijoj izjavi naveo je da očekuje iznenađenje na pregovorima Beograda i Prištine, rekao je da bi to moglo da podrazumijeva međusobno priznanje, a da bi u tom slučaju on odbio sastanak sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom.

S druge strane, delegacija Vlade u Prištini uoči puta u Washington više puta je istakla da se sa predstavnicima Beograda sastaje samo radi uzajamnog priznavanja, a premijer Hoti je intervjuu za Klan Kosova ponovio da je uzajamno priznavanje jedina formula za normalizaciju odnosa.

Bivši američki ambasador u Beogradu William Montgomery ocijenio je da Vučić ne bi smio da propusti šansu da u Washingtonu postigne dogovor u korist Srbije, a to je razmjena teritorija. On cijeni da su veliki izgledi da Trump ne dobije novi mandat, a Joe Biden koji bi ga naslijedio naklonjen je Kosovu u postojećim granicama.

Upravo eventualni dolazak Bidena na predsjedničku poziciju priželjkuje i njemačka kancelarka Angela Merkel i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak kao glas Evrope, čime bi Amerika i EU napokon imali isti pogled na rješavanje kosovskog pitanja - bez razmjene teritorija. 

Ko čini delegacije koje se danas sastaju?

U delegaciji Srbije koju predvodi Vučić su ministar finansija Siniša Mali i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Delegaciju Prištine čine premijer Hoti, dvojica potpredsjednika vlade, Driton Seljmanaj i Aljbuljena Baljaj-Halimaj, ministar pravde Selim Selimi, ministrica vanjskih poslova Meliza Haradinaj-Stubla, ministar infrastrukture Arban Abraši, šef kabineta premijera Ardita Duši i koordinator za dijalog Skender Hiseni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.