open-navfaktor-logo
search
Davis Cup
Teniseri BiH protiv Njemačke: Zverev stiže u Mostar
U sklopu prvog kola Svjetske grupe 1 Davis kupa Bosna i Hercegovina bit će domaćin najboljim teniserima Njemačke u Mostaru 16. i 17. septembra, a članovi domaće ekipe se nadaju da uz pomoć punih tribina mogu napraviti pozitivan rezultat protiv pete reprezentacije svijeta.
06.09.2023. u 19:29
get url
text

- Ovo je prilika za Mostar i BiH da se predstavimo u što boljem svjetlu, sportskom i svakom drugom, da opravdamo važnost meča. Njemačka je peta reprezentacija svijeta, imaju jednog od najboljih igrača svijeta (Aleksandar Zverev), tu su i dva igrača koji su na pragu top 50 i jedan od najboljih teniskih parova u ovome trenutku. U ovoj fazi takmičenja nije nas mogao čekati teži zadatak - rekao je trener teniske reprezentacije BiH Robert Raguž.

Reprezentaciju BiH trebali bi predstavljati Mirza Bašić, Andrej Medić, Nerman Fatić, Tomislav Brkić i Damir Džumhur.

Trener je istaknuo kakvo su svi reprezentativci u takmičarskom pogonu te se nada da će tribine biti pune i da će publika u Mostaru ekipu nositi ka pozitivnom rezultatu.

- Kao što smo već naglasili, reprezentacija igra dugo godina zajedno, vlada jedna prava sportska i prijateljska atmosfera u timu, imamo kvalitetu i iskustvo, pripremit ćemo se za meč i nadam se da ćemo uz pomoć publike ostvariti pozitivan rezultat. Protivnik je jako težak, ali ranking nekada ne mora značiti puno. Publika može stvoriti atmosferu da igrači idu iznad nekog svog realnog maksimuma tako da sam uvjeren da uz pune tribine možemo odigrati dobar meč i ostvariti pozitivan rezultat - kazao je Raguž.

Uime igrača obratio se teniser i član reprezentacije BiH Tomislav Brkić.

- Jako nam je drago da smo ovaj put u Mostaru. Zadnji put smo imali čast igrati u Širokom Brijegu, bila je fantastična atmosfera, nadam se da će i Mostar opravdati tu ulogu. U Teniskom klubu Mostar sam počeo svoje prve korake i ostvario prve ATP poene. Nismo u ulozi favorita, ali imamo domaći teren i nadam se da će biti pune tribine i da ćemo se što bolje spremiti – izjavio je Brkić.

Kako bi se zadovoljili strogi standardi ITF-a, napravljena je čitava rekonstrukcija terena u Teniskom klubu (TK) Mostar.

Predsjednik TK Mostar Sandro Zovko zahvalio je Teniskom savezu BiH što im je ukazao čast da budu partneri i suorganizatori ovoga meča.

- Mislim da je to jako veliki događaj, usudio bih se reći da je ovo jedan od najvećih događaja u tenisu u BiH budući nam dolazi teniska velesila, peta reprezentacija svijeta, ali i velesila koja ima jako velike teniske ikone. Ono što mogu reći da smo mi ispred TK Mostar u protekla tri mjeseca učinili jako velike napore da budemo sjajni domaćini, da napravimo spektakl kakav ovaj grad zaslužuje - naglasio je Zovko.

Dodo je kako su u okviru priprema stvoreni preduvjeti da Mostar i u budućnosti bude domaćin sličnih događaja.

Potpredsjednik Teniskog saveza BiH Ivan Brkić smatra kako BiH ima jako dobru generaciju tenisera te da susret s Njemačkom predstavlja veliki izazov i priliku za tu generaciju.

- Razmišljajući o ovome meču, sjetih se susreta s Moldavijom prije deset godina u Mostaru, iza kojeg se dogodila jedna dobra generacija tenisera. Oni su već šest ili sedam godina pri samom vrhu, odnosno u prvoj svjetskoj grupi. Teniski savez, znajući koliko je ovo zahtjevan posao, odlučio je dodijeliti domaćinstvo Teniskom klubu Mostar i smatram da će Mostar opravdati povjerenje – poručio je Brkić.

Da je organizacija jednog ovakvog meča vrlo zahtjevna istaknuo je i direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić.

- Kao što je rekao potpredsjednik saveza, ITF ima pravila ima standarde po kojima se ovakvi mečevi moraju organizirati, mi podliježemo jednom ozbiljnijem zahvatu organizacije ovog meča. Nadam se da će sve biti u redu kada supervizor dođe kontrolirati uvjete. Idemo u pravcu da to bude jedan vrhunski spektakl, s obzirom što igramo s petom reprezentacijom svijeta, koja će, kako stvari stoje, biti prevođena Aleksandrom Zverevom, što bi bio motiv da tribine bude pune i da se gleda vrhunski tenis u Mostaru - zaključio je Hadžimešić.

Davis kup prestižno je tenisko takmičenje u muškoj kategoriji koje se održava u timskom formatu. Vodi ga Međunarodna teniska federacija (ITF), a svake godine se takmiče timovi iz više od 140 zemalja svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.