open-navfaktor-logo
search
U pet setova
Sinner nakon velikog preokreta osvojio Australian Open
Italijanski teniser Jannik Sinner osvojio je Australian Open.
28.01.2024. u 13:31
get url
text

Četvrti teniser svijeta je u finalu savladalo Rusa Daniila Medvedeva (ATP 3) nakon preokreta sa 3:2 u setovima (3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3).

Sinner je prvi servirao u meču i uvjerljivo je odbranio servis u prvom gemu. Isto je zatim učinio i Medvedev, koji je u idućem gemu pritisnuo neiskusnijeg Italijana i oduzeo mu servis.

Kao što je to često slučaj, Medvedev je bio vrlo čvrst i siguran na svojem servisu i bez problema je iskoristio steknutu prednost.

Ponovno je uzeo servis Sinneru pri rezultatu od 5:3 i time osigurao pobjedu u prvom setu.

Ruski teniser sjajno je nastavio i u drugom setu. Kod rezultata od 1:1 uzeo je servis Sinneru u dramatičnom gemu u kojem je imao čak četiri prilike za break.

Medvedev je uzeo novi break pri rezultatu od 3:1, zatim servirao i povisio na 5:1 i tu je bilo jasno kako će uzeti i drugi set protiv Sinnera. Italijan je uspio uzeti break pri rezultatu od 5:1, ali je samo ublažio poraz u drugom setu, koji je kao i prvi, završio 6:3 za Medvedeva.

U trećem setu je Sinner pokazao razinu igre koju je demonstrirao u dominantnoj partiji protiv Đokovića. Imao je četiri asa (duplo više od Medvedeva), ali Rus je ponovno pružio čvrsti otpor.

Ipak, Medvedev je prvi put u meču ispustio servis, a to se dogodilo pri rezultatu od 5:4 za Sinnera. Tim je "breakom" Italijan osvojio treći set i smanjio na 2:1 u setovima.

U četvrtom setu gledali smo prilično sličan scenarij kao i u trećem. Sinner je prvi servirao, a oba su tenisera uspješno branila svoj servis.

Sve do rezultata od 5:4 za Sinnera. Tada je Italijan opet uzeo break Rusu i izjednačio u setovima.

Sinner je slavio i u petom setu, te tako došao do prve Grand Slam titule u karijeri.

Zanimljivo je podatak da je ovo prvi put od 2005. godine da nijedna od tri teniske legende 21. vijeka (Federer, Nadal, Đoković) nije igrala u finalu Australian Opena.

Prije 19 godina u finalu sastali Marat Safin i Lleyton Hewitt, a slavio je teniser iz Rusije sa 3:1 u setovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.