open-navfaktor-logo
search
Mlada nada
Ko je Luca Nardi, teniser koji je senzacionalno izbacio Đokovića?
E. B.
12.03.2024. u 09:43
get url
text
FOTO: Screenshot/Tennis Tv
Mladi italijanski Luca Nardi, senzacionalno je u meču 3. kola Indian Wellsa nakon dva sata i 22 minute igre pobijedio velikog favorita, Novaka Đokovića (prvog tenisera svijeta).
Na turnir u Indian Wellsu 20-godišnji Italijan je ušao kao "lucky loser". Nardi je, naime, u kvalifikacijama izgubio od Belgijanca Davida Goffina.
Mladić rođen u Pesaru pobjedu je nakon meča nazvao "čudom". Prije dolaska u Indian Wells, Nardi je sredinom februara na Challengeru u Bengaluruu izgubio od sada 409. igrača svijeta, Indijca Ramkumara Ramanathana, a manje od mjesec dana kasnije ostvario je najveću pobjedu u karijeri.
Nardi je za dobar dio sportske publike do meča sa Đokovićem bio potpuna nepoznanica.
Na turnir je došao kao 123. teniser svijeta.  Najbolju poziciju je imao u februaru ove godine kada je bio 104.
Godine 2021.  je debitovao na ATP-u te je imao ranking 356. 
Naredne godine je došao do prve pobjede u okviru ATP takmičenja kada je u Astani savladao Alexandera Shevchenka. Te, 2022. godine, je osvojio i tri Challengera.
Prošle godine je debitovao na Mastersu, kada je u Monte Carlu pobjedom u meču prvog kola došao do svoje tek druge pobjede u okviru ATP-a.
U augustu je osvojio svoju četvrtu titulu Challenger-a na turniru u Portu, te je tada postao 116. reket svijeta.
Ove godine je na Indian Wellsu u drugom kolu zamijenio 30. nosioca Tomasa Martina Etcheverryja. Nadigrao je Kineza Zhizen Zhanga sa 2:1 u setovima, te tako došao do svoje prve pobjede na Mastersima. Trijumf protiv Đokivića bio mu drugi ukupno na Mastersima.
Kako god da završi njegovo učešće na ovom turniru, zasigurno je da će ostati upamćen po velikom trijumfu protiv broja 1.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.