open-navfaktor-logo
search
Davis Cup
Dvoboj između BiH i Njemačke otvaraju Fatić i Altmaier
U mostarskoj Gradskoj vijećnici održano je izvlačenje parova za Davis Cup, a dvoboj između BiH i Njemačke sutra će otvoriti Nerman Fatić i Daniel Altmaier.
15.09.2023. u 14:06
get url
text

BiH i Njemačka za vikend u Mostaru igraju Davis Cup meč Prve svjetske grupe.

Iza Fatića i Altmaiera na teren će izaći Damir Džumhur i Yannick Hanfmann, dok će u igri parova BiH predstavljati Nerman Fatić i Mirza Bašić, a njemačku reprezentaciju Kevin Krawietz i Tim Pütz.

Nakon parova slijede susreti između Džumhura i Altmaiera, te Fatića i Hanfmanna.

Pravila Davis Cupa dopuštaju i promjenu igrača, ako se sve pravodobno najavi.

- U suštini, mi smo znali s kim ćemo igrati otprilike. Bilo je samo pitanje ko će igrati prvi, ne trebamo uopće razmišljati ko igra prvi, ko drugi, spremni smo. Dobro smo radili, zdravi smo, Nerman je u dobroj formi, ja sam u dobroj formi i nema razloga da ne vjerujemo da ne možemo pobijediti Njemačku. Ranking u Davis Cupu ne igra neku posebnu ulogu. Gledali smo da uvjeti u kojima igramo više nama odgovaraju. Osjećam dosta samopouzdanja zbog svojih igara u posljednje vrijeme. Nadam se da ćemo uz podršku publike već prvi dan napraviti pozitivan rezultat - izjavio je Damir Džumhur.

Najbolji njemački teniser u ekipi koja je došla u Mostar Daniel Altmaier, koji je inače 49. igrač svijeta u singlu, prvi put je u BiH, zadovoljan je viđenim i posebno je iznenađen uvjetima.

- Dobrodošlica je bila odlična, sve je lijepo organizovano. Veselim se susretu, koji će inače za mene biti prvi gostujući meč u Davis Cupu. Mislim da će ovo biti dobar vikend. Očekivali smo da će ovdje biti i dva najbolja bh. tenisača Damir i Nerman, mislim da će biti zanimljiv susret jer mečevi Davis Cupa su posebni za svakog tenisera. Čast je predstavljati svoju zemlju - rekao je Altmaier.

Dodaje kako je njemačka reprezentacija spremna, da dobro igraju na zemlji i da to pokazuju rezultati u posljednje vrijeme. Zbog povrede u Mostar nije došao najbolji njemački teniser Alexander Zverev (10. ATP singl), a Altmaier smatra da to neće biti prevelik problem.

- Izostanak Zvereva ne bi trebao biti veliki problem. Naravno, puno bi pomoglo da je tu, ali mislim da smo spremni - zaključio je Altmeier.

Prije izvlačenja parova održan je Meet and Greet, odnosno druženje između bh. i njemačkih reprezentacija, sponzora i medija. Selekcije su izmijenile darove, a dobrodošlicu svima u Grad na Neretvi poželio je i predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić.

- Želim da svoj boravak u Mostaru iskoristite i za natjecanje, ali da i u slobodnim aktivnostima upoznate grad jer imate što vidjeti. Našim reprezentativcima, kao i njemačkim, želim puno uspjeha, neka pobjedi bolji, a mi ćemo navijati za BiH – kazao je Marić.

Mečevi počinju u subotu od 12 sati, a u nedjelju od 10,30 sati u Teniskom klubu Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.