open-navfaktor-logo
search
Bh. sankaš
Nikolajev ponovo u finalu utrke Svjetskog kupa, pet bodova dijeli ga od olimpijske norme
Bosanskohercegovčkog sankaša Mirzu Nikolajeva ponovo ćemo gledati u utrci Svjetskog kupa koja se u nedjelju održava u njemačkom Winterbergu.
18.12.2020. u 16:48
get url
text

U utrci Nationscupa, koja služi kao kvalifikaciona za učešće u finalnoj utrci Svjetskog kupa, 19-godišnji bh. sankaš zauzeo je 17. mjesto, što je bilo dovoljno za plasman u finale u kojem učestvuje još 15 najboljih sankaša na svijetu.

U prilično jakoj konkurenciji, na sankama koje nisu najkonkurentnije, Nikolajev je razvio maksimalnu brzinu od 131,05 km/h, što je bila četvrta najveća maksimalna brzina u današnjoj utrci. Poređanja radi pobjednik Aleksandr Gorbatchevich vozio je 126,36 km/h.

Njegovo pobjedničlo vrijeme iznosilo je 52,688 što je samo nepunih 0,85 stotinki sekunde brže od bh. takmičara.

- Konkurencija je jaka. Mirza je kasnio za pobjednikom 0,85 stotinki sekunde što je nazmislivo malo, pogotovo ako u obzirom uzmemo opremu, konkretno sanke, na kojima vozi Mirza, onda mislim da je ovaj rezultat vrh - kazao nam je kratko Senad Omanović, predsjednik Sankaškog saveza Bosne i Hercegovine i selektor bh. reprezentacije reprezentacije.

Nikolajev trenutno ima 25 bodova, dok je za ispunjenje olimpijske norme potrebno 30. Plasmanom u finale utrke Svjetskog kupa u Winterbergu bh. sankaš je u konkurenciji za osvajanje novih bodova, koliko će ih biti zavisit će od konačnog plasmana.

- Ukoliko Mirza osvojio dovoljan broj bodova za plasman na Olimpijadu potrebno je tu normu samo potvrditi u sljedećoj sezoni Svjetskog kupa - objašnjava Omanović.

Utrka Svjetskog kupa u Winterbergu vozi se u nedjelju. Prva vožnja na programu je od 8.25 sati, dok je druga zakazana za 11 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.