open-navfaktor-logo
search
Premijera 8. februara
Bikić pred promociju dokumentarca o ZOI: Naša je obaveza da podsjećamo na Olimpijadu u Sarajevu
Sarajevo ove godine slavi veliki jubilej - 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskim igara.
01.02.2024. u 13:19
get url
text

Kao i svakog februara novinar Muhamed Bikić u svojoj dugogodišnjoj novinarskoj karijeri kroz tekstove, priloge, reportaže, intervjue, knjige kontinuirano na izuzetan sjetan način obilježava ovaj mjesec. A sve zbog godišnjica nezaboravnih 14. ZOI koje su održane od 8. do 19. februara 1984. godine u Sarajevu. Ove nadolazeće 40. godišnjice autor je dokumentarnog filma "Olimpijada u Sarajevu" u produkciji Federalne televizije gdje i obnaša funkciju urednika Redakcijskog odsjeka za vijesti iz sporta u Odjelu za TV program.

- Kao dijete olimpijskog grada, sve vrijeme od 1984. godine, doslovno živim te februarske dane koji su ostavili neizbrisiv trag na sve naše generacije. Zato je naša obaveza da svako na svoj način podsjeća na te nezaboravne, lijepe dane naše historije, po najljepšem, kada je Sarajevo bilo centar svijeta - kaže kolega Bikić.

Dokumentarni film "Olimpijada u Sarajevu" (urednik Namik Kabil, producent Edin Lonić, narator Jasminka Šipka, snimatelj Aziz Čeho, ton Boris Kragulj, svjetlo Elvedin Hamzić, montaža Jasmin Nalo, špica Adnan Dedić...) snimao se na autentičnim lokacijama bh. prijestolnice i olimpijskih borilišta.

- Zaista jedno sjajno iskustvo u ovom dokumentarcu koji ću zasigurno pamtiti za sva vremena, da ne kažem, možda i pečat karijere, jer Olimpijada je nešto najveće, neponovljivo... A na samom snimanju je bilo i pjesme, jer nam legendarni Čola kao Vučko ekskluzivno zapjevao kao nekada... Bilo je i suza, na spomen velikog prijatelja grada Sarajeva i BiH, nekadašnjeg predsjednika MOK-a Juana Antonia Samarancha, koji se također posthumno pojavljuje u filmu, kao i predsjednik organizacionog odbora ZOI 1984 Branko Mikulić i nekadašnji predsjednik MOK-a Lord Michael Killanin - ističe Bikić.

U filmu učestvuju sportisti-olimpijci i sportski djelatnici, novinari, umjetnici koji su se to prilikom prisjetili tih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kroz zanimljive priče, anegdote.

- Dakle u dokumentarcu govore učesnici, olimpijci Sanda Dubravčić, Bojan Križaj, Bibija Kerla, Tomislav Lopatić i Jure Franko, generalni sekretar Ahmed Karabegović, učesnica ceremonije otvaranja Meliha Šarac, direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić, nositelj olimpijskog plamena Adnan Dizdar, reditelj TV prijenosa Slaviša Mašić, novinari Nikola Bilić i Stjepan Kljuić, te umjetnici Zdravko Čolić i Zenit Đozić - kaže Bikić, autor sportskih dokumentarnih filmova "Keli" na TV Sarajevo, zatim na Federalnoj televiziji "Hase", "Škija", "Sportski pozdrav iz Sarajeva", "Željina stotka", "Sportski ambasadori BiH", "Čobo" i sada "Olimpijada u Sarajevo", za koje je u proteklom periodu dobija Plaketu Grada Sarajeva, priznanja i nagrade na Međunarodnim festivalima sportskog filma na Zlatiboru i Budvi, te Sportskog saveza u BiH i Sportskog saveza Kantona Sarajevo.

Premijera dokumentarnog filma "Olimpijada u Sarajevu" planirana je za 8. februar u 20.45 sati u programu FTV, upravo na 40. godišnjicu Olimpijade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.