open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za Eurobasket
Zmajevi izgubili od Francuske: Crna rupa iz treće četvrtine koštala nas bodova
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Francuske u drugom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine.
26.02.2024. u 21:01
get url
text

{$galerijaFotografija}

Zmajevi su u grotlu Mejdana, preko oko 5.000 navijača, izgubili sa 64:74, a pobjednik je riješen u drugom poluvremenu. Praktično, bodova nas je koštala crna rupa u trećem periodu. 

Početak meča bio je dosta nervozan s obje strane, a ekipe su se smjenjivale u vodstvu. U finišu prve četvrtine bh. tim na krilima Kamenjaša odlazi na šest poena prednosti (15:9). Ipak, gosti u zadnjoj minuti prvog perioda prave seriju 7:0 i na prvoj pauzi imaju pla koša prednosti (15:16).

Izjednačeno je bilo i u drugoj četvrtini. Sredinom drugog perioda Francuzi preuzimaju prednost, a najveća prednost u prvom poluvremenu iznosila je šerst poena (27:33).

Ipak, do poluvremena uspjeli smo spustiti zaostatak na minus dva (32:34).

Zmajevi su upali u crnu rupu na otvaranju trećeg perioda. Francuzi su u prvih šest minuta ostvarili seriju od 13:2 i stigli do velike prednosti od 13 poena (34:47). No, uspjeli smo se ponovo vratiti u igru, a Gegić je trojkom sa zvukom sirene smanjuje na minus devet (48:57). 

Na otvaranju četvrte četvrtine napravili smo seriju od 6:0 i stigli do minus tri (54:57). No, nismo imali snage za konačan povratak i preokret. Francuzi su se ubrzo stabilizovali, te ponovo stigli do osjetnije razlike koju nisu ispuštali do kraja meča. 

Džanan Musa je bio najefikasniji u našem timu, ali je imao i veliki broj grešaka, čime je anulirao sve ono što je uradio dobro tokom meča.  

Zmajevi će kvalifikacije za Eurobasket nastaviti u novembru kada je na rasporedu dvomeč sa Hrvatskom. 

Tabela

Standings provided by Sofascore
mejdan.jpg
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.