open-navfaktor-logo
search
Euroligaški podaci
Ušao u odabrano društvo: Prije Muse samo pet igrača postiglo 40 ili više poena
Jutro poslije nezaboravnog duela koji su u 19. kolu Eurolige odigrali Real Madrid i Anadolu Efes, jedna od glavnih tema, pored historijska četiri produžetka, jeste i partija Džanana Muse.
06.01.2024. u 14:09
get url
text

Reprezentativac Bosne i Hercegovine bio je izuzetno efikasan – poenterskim učinkom ušao je u probrano društvo kada je historija Eurolige u pitanju.

Odigrao je 24-godišnjak iz Bihaća više od 45 minuta i ubacio 40 poena (15/20 iz igre, 8/12 slobodna bacanja), uz dva skoka i osam asistencija. Na kraju je, sasvim zasluženo, ponio kući loptu sa utakmice.

U razgovoru za medije nakon meča otkrio je da mu je Mario Hezonja na dan meča rekao da će postići 40 poena, što se, zaista nevjerovatno, i obistinilo.

Ovakvi nastupi ne viđaju se često u evropskoj košarci i logično je postaviti pitanje – ko je sve dao 40 poena otkad postoji Euroliga u modernom obliku (sezona 2000/2001)?

Prija Džanana Muse, to su učinila samo petorica igrača. Pokojni američki bek Alphonso Ford to je uradio 2001. igrajući za Peristeri – postigao je 41 poen. Također 41 poen u Euroligi dao je legendarni Carlton Myers, italijanski reprezentativac, koji je igrajući za Fortitudo "razbio" Real Madrid.

Jednak broj poena godinu kasnije na jednoj euroligaškoji utakmici zabilježio je i latvijski centar Kaspers Kambala – tada je bio igrač Efes Pilsena.

Dugo se čekalo na slične partije ovog tipa. Bobby Brown je 2013. godine dao 41 poen u dresu Montepaschija, a šest godina kasnije isti broj poena ubacio je i Tyrese Rice nastupajući za Panatinaikos u velikom derbiju protiv Olympiakosa.

A onda, 2019. godine sve rekorde je porušio Shane Larkin, koji je sa 49 poena blistao u dresu Anadolu Efesa. Tim Ergina Atamana tada je pobijedio Bayern.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.