open-navfaktor-logo
search
Eurobasket 2022
Spektakl u Berlinu: Turske preokrenula, pa ispustila Francusku
Košarkaška reprezentacija Francuske plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva.
10.09.2022. u 14:01
get url
text

Trikolori su slavili nakon produžetka sa 87:86. Nakon senzacionalnog preokreta Turci su imali Francuze u šahu, ali su ih ispustili u posljednjim sekundama utakmice.

Turska je u trećoj četvrtini predvođeni sjajnim Tuncerom napravila seriju 19:0 i činilo se tada da su prelomili utakmicu. No, daleko od toga da je to bio kraj uzbuđenjima...

Francuzi su sjajno otvorili meč, imali su prednost većim dijelim meča, a u drugoj četvrtini semafor je pokazivao "plus 16" za Trikolore (15:31).

Ipak, reprezentativci Turske uspjevaju preokrenuti rezultat, pa u zadnju četrvtinu ulaze sa osam poena prednosti (57:49).

U četvrtom periodu obje ekipe su se smjenjivale u vodstvu, ali odluka nije pala u 40 minuta igre. 

Korkmaz je ubacio tri slobodna bacanja za vodstvo Turske 75:73, Evan Fournier je u narednom napadu nagazio liniju, a Korkmaz je ponovo siguran sa linije slobodnih bacanja za plus četiri (77:73). Francuzi su na 2,5 sekunde do kraja zakucavanjem Goberta stigli do izjednačenja (77:77) i produžetka.

U dodatnih pet minuta igre više Francuzi su predvođeni sjajnim Gobertom uspjeli utakmicu privesti kraju i izborili su plasman u četrvtfinale. Turci su na kraju imali napad za pobjedu, ali je Korkmaz izgubio loptu i to je bio kraj. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.