open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Čelnici KSBiH razgovarali sa predsjednikom FIBA-e, jedna od tema naturalizovani bh. košarkaši
Delegacija Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine proteklog vikenda boravila je u Sloveniji. Predstavnici KSBiH pratili su utakmice Evropskog prvenstva za košarkašice i održali seriju uspješnih sastanaka sa rukovodstvima najznačajnijih nacionalnih saveza i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).
19.06.2023. u 22:03
get url
text

Razmijenjena su i iskustva sa Goranom Radonjićem, Sarajlijom koji je godinama jedan od čelnika Košarkaškog saveza Francuske, kao i još nekim prijateljima KSBiH iz drugih federacija.

Predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Dalibor Miloš naglašava da je naročito bio značajan susret sa predsjednikom FIBA Europe Jorgeom Garbajosom.

- Dogovarali smo detalje njegove posjete Sarajevu, ali i otvorili temu definicije stranog igrača, odnosno povratnika u matični savez. Naime, postoji određeni broj košarkaša iz Bosne i Hercegovine koji usljed specifičnih okolnosti imaju državljanstvo drugih zemalja, ali bi nastupali za BiH. Nažalost, u tom slučaju mogu igrati za našu reprezentaciju kao naturalizovani stranci, a samo jedno mjesto prema FIBA propisima imamo dozvoljeno za takav tip igrača.

Iznijeli smo Garbajosi naše argumente, s kojima se on složio i istakao da će u rješavanje ove problematike uključiti i pravni tim FIBA Europe. Naravno, i mi ćemo angažirati strane pravne zastupnike - istakao je predsjednik KSBiH.

Delegacija KSBiH naglasila je i sjajnu organizaciju Eurobasketa u Sloveniji. Prilikom povratka predsjednik Dalibor Miloš i član UO Arnel Kalušić održali su sastanak u Bihaću s Edisom Subašićem, bivšim košarkašem sarajevske Bosne koji s velikim uspjehom vodi školu košarke Bosna XXL Bihać, zatim sa sekretarom Košarkaškog saveza USK Samirom Gračaninom, kao i sekretarom pomenutog kantonalnog saveza Elvisom Felićem.

Dogovoreno je da se poduzmu koraci u rješavanju formalno-pravnog statusa KS USK, što je gorući problem već godinama. To će biti i jedna od tema na narednoj sjednici Skupštine KSBiH.

Miloš i Kalušić također su bili u Bužimu prilikom dolaska ženske U-18 reprezentacije BiH na završnu fazu priprema za nastup na Evropskom prvenstvu B divizije.

-Uvjerili smo se da zaista imaju odlične uvjete za rad, uključujući i veoma dobar smještaj. Zahvalili smo se domaćinima iz USK i Općine Bužim na zaista toplom prijemu i saradnji - ističe predsjednik UO KSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.