open-navfaktor-logo
search
Konferencijska liga
Zrinjski u Mostaru dočekuje Legiju, prvak BiH može "odahnuti" zbog odluke UEFA-e
Fudbaleri Zrinjskog, aktuelnog prvaka BiH i osvajača Kupa naše zemlje, večeras sa početkom od 21 sat Pod Bijelim brijegom dočekuju Legiju iz Varšave u meču trećeg kola grupne faze Konferencijske lige. 
26.10.2023. u 07:09
get url
text

Poslije dva odigrana kola grupe E sva četiri tima (Zrinjski, AZ Alkmaar, Aston Villa i Legija) imaju po tri boda tako da nas očekuje mnogo uzbuđenja u narednim susretima.

Poljaci u Mostar dolaze u jako lošoj atmosferi. Posljednje četiri sedmice bile su katastrofalne za Legiju. Tim igra sve slabije, reda poraze, a kulminacija je nastupila u subotu kada su izgubili od Slaska sa 4:0. Legija je u ovaj meč ušla kao favorit, na kraju doživjela jako težak poraz, četvrti u ovom mjesecu.

Međutim, Plemići se ne smiju opustiti, te moraju dati maksimum kao što je to bio slučaj u prva dva kola.

Legija je osnovana 5. marta 1916. godine. Tim iz Varšave je do sada 15 puta bio prvak Poljske, 20 puta osvojio državni Kup, te u pet navrata Superkup Poljske.

Trenutni roster poljskog tima koji sa klupe predvodi njemački stručnjak Kosta Runjaić je prema Transfermarktu procijenjen na 39,35 miliona eura. Najskuplji igrač je Poljak Bartosz Slisz (5,5 miliona eura).

Slijede Ernes Muci iz Albanije, Kacper Tobiasz iz Poljske (4,5 miliona eura), te Švicarac Marco Burch (3 miliona eura).

Poređenja radi, roster Plemića prema istom izvoru vrijedi 10,3 miliona eura.

Najbolji strijelac Legije ove sezone je 34-godišnji češki napadač Tomas Pekhart sa deset golova.

Ono po čemu je tim iz Varšave posebno poznat jesu navijači.

VEZANI TEKST - UEFA navijačima Legije zabranila dolazak u Mostar

Najvatrenija navijačka grupa Legije zove se Žyleta ili "žilet" i "britva" u doslovnom prijevodu "jer su oštri", ali prvenstveno zato što je na starom stadionu iznad istočne tribine bila reklama za - žilete. I stajala je tamo od sedamdesetih prošlog stoljeća pa sve do 1995. 

Što se grupe Žyleti tiče, u evropskim utakmicama dogovore tučnjavu ili se grupno pojave negdje gdje su sigurni da će biti viđeni pa čekaju reakciju lokalnih ultrasa. A nekad jednostavno napadnu klupske prostorije navijača u gradovima gdje gostuje Legija.

Tučnjave im nisu strane, bez obzira na to bili brojčani nadmoćni ili inferiorni. Što su potvrdili toliko puta. Ali zbog ne baš bajnih rezultata svog kluba, najčešće "ordiniraju" tokom ljeta, a nakon toga isključivo na domaćem teritoriju. 

Posebno preziru UEFA-u, koja je Legiju izbacila iz Lige prvaka 2014. zbog administrativne greške, bez obzira na to što je poljski klub u dvije utakmice pobijedio Celtic 6:1.

Ukoliko zateknu protivničke navijače, u stanju su doslovno zapaliti kafić u kojem su viđeni. Potući će se i s policijom, a kakve stavove imaju, potvrdili su rasističkim povicima na brojnim mečevima, zbog čega klub bude žestoko kažnjen.

Ali nije da se radi o bezumnim huliganima kojima je na pameti samo destrukcija. Bojkotirali su godinama i vlastiti klub zbog načina na koji ga je vodila kompaniji ITI od 2004. do 2014. Cijene ulaznica su porasle, identitet Legije se gubio i na tribinama je bio malo ko. Ipak, sporni vlasnik je spasio Legiju od bankrota.

"Lijepa" vijest za stanovnike Mostara jeste da zloglasni huligani poljskog tima ne mogu u četvrtak prisustvovati utakmici Konferencijske lige federacije (UEFA) nakon haosa kojeg su napravili u Alkmaaru tokom duela protiv AZ-a.

Tada su imali obračun s policijom, jedan od policajaca je s povredama glave završio u bolnici, pa je UEFA nakon svega viđenog odlučila reagovati, te su im zabranila putovanje na naredno gostovanje, što će organizatorima meča nakon svega biti mnogo lakše da se pripreme za utakmicu.

Legija je zbog navijača dobila kaznu od 15.000 eura, a istraga o dešavanjima nakon završetka utakmice kada su uhapšeni igrači tima iz Varšave Radovan Pankov i Josue, te zadržavanju autobusa s igračima poljskog tima, bit će nastavljena u narednom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.