open-navfaktor-logo
search
Island - BiH
Zmajevi pod imperativom: Vrijeme je za gostujuću pobjedu
Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine večeras od 20.45 sati na stadionu Laugardalsvollur u Rejkjaviku čeka meč šestog kola grupe J protiv Islanda, jedan od najvažnijih susreta u kvalifikacijama za EURO.
11.09.2023. u 07:50
get url
text

Zmajevi poslije pet mečeva imaju šest bodova, serija od tri vezana poraza prekinuta je u petak pobjedom nad Lihtenštajnom rezultatom 2:1 u debiju Mehe Kodre na klupi.

Igra protiv slabašnog Lihtenštajna nije bila na željenom nivou, ali selektor i reprezentativci složili su se da su tri boda najvažnija.

- Neka ovo bude novi početak - poručio je kapiten bh. tima Edin Džeko.

Zmajevi za vodećim Portugalom kasne devet, a za Luksemburgom i Slovačkom koji dijele drugo mjesto četiri boda.

Island dočekuje Zmajeve sa mršava tri boda na kontu i poslije poraza od Luksemburga prije tri dana (3:1). BiH je na startu kvalifikacija savladala Islanđane u Zenici rezultatom 3:0.

Meho Kodro, selektor Zmajeva, kazao je da je bh. tim na Island došao da pobijedi.

- Gledali smo njihove utakmice u kvalifikacijama, izgledaju čvrsto. Imaju zanimljive igrače i mogu napraviti nam problem ako im ostavimo prostora. Očekujem da im onemogućimo te kvalitete. Neće biti lako, ali došli smo da odigramo kvalitetan meč i da pobijedimo - rekao je Kodro.

Na pitanje da li će biti promjena u sastavu u odnosu na prethodnu utakmicu, Kodro je odgovorio:

- Bit će nekih promjena, ali o tome sad ne možemo pričati. Protiv Lihtenštajna smo izašli ofanzivnije, ali sutra nas očekuje drugačiji rival. Malo ćemo se prilagoditi protivniku, ali više ćemo pažnje posvetiti našim jačim stranama. Tako da bit će promjena, ali ne baš radikalnih u odnosu na prošlu utakmicu.

Ono što našoj selekciji ne ide u prilog jesu rezultati sa gostujućih terena, a BiH je posljednji put slavila gostujuću pobjedu prije gotovo dvije godine protiv Kazahstana (9. oktobar 2021.)

Džeko i društvo nemaju puno izbora i ako žele sačuvati šansu za direktan plasman na EURO pred četiri odlučujuće utakmice u oktobru i novembru, jednostavno moraju pobijediti u Rejkjaviku.

Utakmicu Island - BiH sudit će Lawrence Visser iz Belgije.

U našoj grupi večeras još igraju Portugal - Luksemburg i Slovačka - Lihtenštajn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.