open-navfaktor-logo
search
Gazzeta dello Sport
Ugledni italijanski list proglasio Zrinjski ustaškim klubom
Ugledni italijanski sportski magazin Gazzetta dello Sport i novinar Lorenzo Topello u ponedjeljak su posvetili prostor aktuelnom prvaku Bosne i Hercegovine, mostarskom Zrinjskom, pod naslovom "Zrinjski Mostar, ustaška ekipa za osvajanje Evrope".
23.08.2023. u 16:44
get url
text

Na samom početku svog "izlaganja", novinar Mostar predstavlja kroz ratne slike, odnosno rušenje Starog mosta.

- Od Mostara do Kopavogura pređe se više od 4.500 kilometara i nekoliko sati vožnje avionom. Krajolici različitih planeta: s jedne strane razglednica nade i restart iz grada koji je ušao u historiju zbog bombardiranja svog najljepšeg mosta. S druge strane pogled na Grenland. U Mostaru se 1993. godine rušio Stari most, jedan od najslikovitijih mostova u cijeloj Jugoslaviji: snimak bratoubilačkog rata. Danas, trideset godina kasnije, Bosna je ponovo na karti - navodi novinar, prenosi Bljesak.info.

U svom tekstu osvrnuli su se na put Plemića do grupne faze nekog evropskog takmičenja ponovo ističući kako je Zrinjski klub koji na svom grbu "ponosno ističe crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam".

- U četvrtak sredinom augusta, himna Evropske lige zvonila je kroz zvučnike na stadionu u Kopavoguru, domu Breidablika na Islandu. Nasuprot njima je Zrinjski, ekipa koja na svom grbu ponosno ističe crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam. I to nikada nije tajila, s obzirom na to da je 1945. sudjelovala na prvenstvu ustaša (kolaboracionista Osovine) kao hrvatska krajnja desnica - navodi se u tekstu autora Topella.

Novinar se nadalje u najavi utakmice protiv austrijskog LASK-a vraća u '90. godine ponovno nazivajući i klub i navijače ustaškim.

- Zrinjski, izbrisan iz jugoslavenske lige gotovo 50 godina od strane socijalističkog režima zbog nikad prikrivene ustaške nostalgije od strane kluba i njegovih navijača vraća se u život - piše Topello, osvrnuvši se na derbi protiv gradskog rivala Veleža iz 2011., nazivajući ga jednim od najopasnijih na svijetu uz ponovno spominjanje rušenja Starog mosta.

U svom tekstu italijanski novinar tvrdi da se "hrvatski identitet Zrinjskog vidi i u sastavu ekipe" navodeći da je "pola tima hrvatske nacionalnosti, drugu polovinu čine Bošnjaci, a samo je jedan Srbin i to 'zrinjskiziran' ". Misli se na Slobodana Jakovljevića, koji je već sedam sezona u Mostaru.

Klub iz Mostara se nije oglasio povodom ovog teksta, ali je u odbranu Zrinjskog stao Večernji list.

- Istina je ipak nešto sasvim drugo. Zrinjski je klub s bogatom historijom, u kojem od samog nastanka podjednako igraju svi - Hrvati, Bošnjaci i Srbi. Igrali su igrači i za njega su navijali navijači svih nacionalnosti od samih početaka, od kada se igra liga u poslijeratnoj BiH, kad su u mnogim klubovima sastavi koji su izlazili na terene većinom bili jednonacionalni, u skladu s teritorijom i narodom iz kojeg su nastajali. Bilo je gotovo svugdje nezamislivo da u nekom klubu zaigraju igrači drugih nacionalnosti, osim u Zrinjskom. Ponajbolji igrači Zrinjskog bili su i Bošnjaci i Srbi. Sjetimo se samo velikog Zorana Rajovića, Dušana Kerkeza, Sulejmana Smajića, Zajka Zebe..., pa sve do današnjih Nemanje Bilbije, Slobodana Jakovljevića, Adnana Berbića...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.