open-navfaktor-logo
search
Peta sreća
U četvrtak odluka: Hoće li kuglice obradovati Zmajeve u baražu, polufinale igramo kući
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine kroz baraž će pokušati izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.
20.11.2023. u 22:42
get url
text

VEZANI TEKST - Hrvatski mediji o FSBiH: Savez vode ljudi koje nemaju isključivo fudbalske namjere, igrači ne žele podići glas

Zmajevi su sinoć porazom od Slovačke okončali jedne od najgorih kvalifikacija, ali su play-off osigurali osvajanjem Lige nacija B3.

Reprezentacija BiH ovo će biti peti baraž, a u dosadašnja četiri, za evropska i svjetska prvenstva, nismo uspjeli da se plasiramo na završni turnir. Dva puta nas je zaustavljao Portugal, a po jednom Republika Irska i Sjeverna Irska.

U borbi za EURO 2024 o protivniku u baražu odlučit će žrijeb, koji je na rasporedu u četvrtak (23. novembra) u Nyonu. Naime, po jedan tim iz Lige nacija D (Estonija) i Lige nacija B (UEFA naknadno najavila da će žrijeb odlučiti ko će to biti između Finske, Ukrajine ili Islanda) biti prebačeni u viši rang.

Ukoliko kuglice odluče da to bude Finska onda će Zmajevi u polufinalu igrati protiv Ukrajine. U preostale dvije opcije protivnik će nam biti Finska, što bi svakako bila bolja opcija od Ukrajinaca, pa se nadamo da će nas kuglice obradovati u žrijebu.

Ono što je sigurno, BiH i Izrael će, kao osvajači svojih grupa, u polufinalu biti domaćini, a kuglice će odlučiti da li ćemo eventualnu finalnu utakmicu igrati na domaćem terenu ili u gostima.

U polufinalu i finalu baraža igra se po jedna utakmica. Ukoliko nakon 90 minuta ne bude pobjednika igrat će se dva produžetka po 15 minuta, a ako i tada rezultat bude izjednačen, jedanaesterci će odlučiti pobjednika.

Polufinalni mečevi baraža igraju se 21. marta, a finalni mečevi pet dana kasnije. Pobjednici baraža kompletirat će spisak od 24 učesnika Evropskog prvenstva u Njemačkoj. 

Ostala je još samo jedna nedoumica kada je u pitanju borba za EURO i to u grupi D, odakle će direktno u Njemačku reprezentacija Hrvatske ili Velsa.

Prije večerašnjih susreta plasman na EURO osigurali su: Albanija, Austrija, Belgija, Danska, Engleska, Francuska, Njemačka (domaćin), Mađarska, Nizozemska, Portugal, Rumunija, Škotska, Srbija, Slovačka, Španija, Švicarska i Turska.

Parovi baraža

Liga A

Poljska - Estonija

Vels - Finska/Ukrajina/Island

Liga B

Izrael - Finska/Ukrajina/Island
BiH - Finska/Ukrajina/Island

Liga C

Gruzija - Luksemburg

Grčka - Kazahstan 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.