open-navfaktor-logo
search
Pad vrijednosti
Stigla "kazna" Transfermarkta: U Premijer ligu ovog ljeta došli kao zvučna imena, ali nisu pokazali ništa
Ovog ljeta u Premijer ligu Bosne i Hercegovine stigli su Filip Bradarić, Andrija Balić i Adalberto Penaranda. Iako su ova trojica fudbalera došla kao zvučna imena, sa iskustvom igranja u Ligama petice, u jesenjem dijelu prvenstva nisu pokazali gotovo ništa.
20.12.2023. u 09:28
get url
text

Najvzučnije ime među njima je Bradarić (31). Osvajač srebrene medalje medalje sa reprezentacijom Hrvatske na Mundijalu u Rusiji, u prethodnih pet mjeseci, nije pokazao ništa.

Odigrao je ukupno sedam mečeva, a skupio je svega 202 minute. Samo jednom je bio starter i to u Konferencijskoj ligi protiv AZ Alkmaara.

Treba istaći da 31-godišnji Hrvat na tim mečevima nije zabilježio nikakav učinak.

U vrijeme dolaska u Premijer ligu BiH njegova cijena bila je 1,2 miliona eura, što ga je prema Transfermarktu činilo najskupljim pojedincem u bh. eliti. Bradariću je u septembru cijena pala za pola miliona eura čime je izgubio "titulu" najvrednijeg igrača prvenstva, da bi prema posljednjem, decembarskom ažuriranju, njegova cijena pala na 400 hijada eura.

Vrijedi istaknuti da je Bradarić u Zrinjski stigao nakon što skoro godinu nije imao klub, što znači da u Mostaru pokušava oživjeti karijeru, ali mu ne ide baš onako kako je planirao.

Bradarićeva maksimalna vrijednost na Transfermartu iznosila je pet miliona eura. On je ponikao u Hajduku, igrao još u Rijeci, Cagliariju, Celti, Al-Aninu i Al-Ahliju.

Što se tične Andrije Balića (26) od dolaska u redove Plemića odigrao je svega četiri meča. Ovaj veznjak u domaćem prvenstvu ima mršavih 20 minuta, u Evropi 52, a u Kupu BiH 90 minuta.

Nekadašnji igrač Udinesea nije dao nikakav doprinos ekipi, a jedini trag koji je zasad ostavio je direktan crveni karton protiv Veleža. A on donosi minimalno dvije utakmice pauze...

Riječ je o nekada najtalentovanijem fudbaleru Hajduka, koji je 2016. godine za šest miliona KM (tri miliona eura) sa Poljuda otišao u Udinese.

Ipak, tamo nije ostavio tako dubok trag. Išao je na posudbe u Fortuna Sittard, Perugiu i Dunyasku Stredu, a nastupao je i za Bansku Bystricu.

Po dolasku u Mostar prema Transfermarktu vrijedio je 500 hiljada eura. Međutim, prema novom ažuriranju procijenjen je na 300 hiljada eura.

VEZANI TEKST - Zašto Zrinjski više nije tako dominantan: Odradili su užasan "mercato"

U redove Fudbalskog kluba Sarajevo kao veliko pojačanje stigao je Adalberto Penarada (26). Krilni fudbaler iz Venecuele je u dosadašnjoj karijeri skupio 40 nastupa u La Ligi i šest u Serie A. Međutim, na Koševu se, barem za sada, nije snašao.

Za razliku od prethodne dvojice, odigrao je više utakmica. U Premijer ligi je upisao 12 nastupa, a samo tri puta je bio starter. Međutim, u elitnom rangu bh. fudbala je bez učinka kada su u pitanju golovi i asistencije.

Kada je riječ o Kupu BiH nastupio je jednom. U pitanju je duel protiv Sloge iz Gornjeg Vakufa, u kojem je upisao prvjenac u dresu Bordo tima (pogodio iz penala).

Od igrača sa nešto "bogatijom" biografijom se očekivalo više na Koševu, a ostaje da vidimo hoće li se bolje snaći u nastavku sezone.

U karijeri je igrao još za Udinese, Las Palmas, Granadu, Eupen, Watford, CSKA Sofiju, i Deportivo La Guaira iz rodne Venecuele.

Prošlog ljeta je potpisao trogodišnji ugovor sa Boavistom, ali nije odigrao ni jednu utakmicu zbog toga što je portugalski tim kažnjen i ne može registrovati nove igrače.

U dresu A reprezentacije svoje zemlje odigrao je 21 meč.

Od igrača sa nešto "bogatijom" biografijom se očekivalo više na Koševu, a ostaje da vidimo hoće li se bolje snaći u nastavku sezone.

Prema Transfermaktu i Penaranda je "kažnjen". Umjesto 400 hiljada eura, koliko je vrijedio po dolasku na Koševu, sada je na 300 hiljada eura. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.