open-navfaktor-logo
search
Spiegel otkrio
Sada je jasno zašto su Real i Barcelona ostali vjerni Superligi
Superliga, takmičenje za bogate koje je osnovalo 12 timova, propala je za dva dana.
23.04.2021. u 17:34
get url
text

Ovo takmičenje bi definitivno uništilo Ligu prvaka, no nakon mjera i prijetnji UEFA-e, FIFA-e, nacionalnih saveza i buntovnih reakcija navijača, Superliga je propala, makar za sada.

VEZANI TEKST - Najteži udarac: Finansijer napustio Superligu

Od 12 osnivača vjerni ovom takmičenju na kraju su ostali tek Real, Barcelona i Juventus.

Najnoviji dokumenti koje je objavio njemački Der Spiegel vjerovatno najbolj objašnjavaju zašto je ovaj trio najvjerniji projektu Superlige.

Naime, novo takmičenje garantovalo je raspodjelu 3,5 milijardi eura između 15 klubova. Osim 12 osnivača, tu bi bila još tri kluba koja prihvate pozivnicu. Pet klubova, koji bi se mijenjali svake godine, ne bi dobilo ništa od ovog iznosa.

Osnivačima su se trebali priključiti Bayern, Borussia Dortmund i PSG, a novac bi se dijelio po kategorijema a ne ravnopravno.

U prvoj kategoriji bili bi Real i Barcelona. Oni bi dobili po oko 600 miliona eura. Ostali klubovi ne bi dobili toliki iznos za naslov jer bi se on premirao shodno imidžu kluba koji bi procjenjivala sama liga. Po 350 miliona eura dobila bi sljedeća četiri kluba, dok bi oni od 7. do 11. mjesta po važnosti dobili 225 miliona.

U najslabijoj kategoriji, kako piše Spiegel, bili bi Inter, Milan, Borussia Dortmund i Atletico Madrid, koji bi dobili "tek" po 100 miliona eura.

Dokumenti koje je objavio njemački mediji potvrđuju da bi Barcelona i Real bili favorizirani u ovom takmičenju jer bi u prve dvije sezone dobili po 60 miliona eura bonusa, koji bi bio isplaćen samo njima.

Klubovi bi na kraju prve sezone podijelili 7,5 milijardi eura, povrh 3,5 milijardi na startu takmičenja. Taj iznos bi se s godinama povećao na 10 milijardi eura, a Der Spiegel tvrdi kako bi investitori zaradili 6,1 milijardu eura. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.