open-navfaktor-logo
search
Pune tribine
Opće ludilo: Koronavirus, šta je to? Na derbiju u Mađarskoj 16.000 navijača
Dok koronavirus ponovo hara Evropom, a mnoge zemlje pooštravaju epidemiološke mjere, u Mađarskoj su tribine pune.
25.10.2020. u 12:34
get url
text

Bar je tako bilo u derbiju koji je sinoć odigran u Budimpešti, gdje je Ferencvaroš sa 2:0 savladao Ujpešt.

Na Groupama Areni, koja ima kapacitet 22.000 sjedećih mjesta, sinoć se okupilo 16.000 ljudi i sve je "gorilo".

Mađarski derbi odigran je pred gotovo popunjenim stadionom, što je nezabilježen prizor posljednjih mjeseci jer se zbog pandemije većina utakmica u Evropi igra pred praznim ili gotovo praznim tribinama.

UEFA je početkom ovog mjeseca donijela odluku da se postepeno dozvoli povratak navijača na tribine. Ali, ne kao sinoć u Mađarskoj, jer je UEFA predložila da se može popuniti 30 posto kapaciteta tribina.

Sinoć nije bilo moguće držati distancu, a na snimcima sa utakmice vide se zbijeni gledaoci, navijački "kop", pirotehnika, koreografija...

Utakmica pred punim tribinama odigrana je u danu kada je u Mađarskoj zabilježeno novih 1.820 slučajeva virusa korona za 24 sata, dok je 38 osoba preminulo. Trenutno se u mađarskim bolnicama leži 2.245 pacijenata, od kojih je 205 na respiratorima, objavila je RTV Panon. Dan kasnije objavljeno je da je Mađarska zabiležila novi rekord od početka pandemije sa čak 3.149 zaraženih za 24 sata.

Mađarski mediji navode da su navijači nosili maske, a da je na samom stadionu bilo osigurano najmanje 10.000 maski za one koji dođu bez njih. Nošenje maski u Mađarskoj je obavezno u javnom prevozu, prodavnicama, ali i na fudbalskim mečevima, javnim i kulturnim događajima. Mađarska je propisala i mjere fizičke distance i pojačane higijene, a zabranjen je ulazak stranim državljanima, kao i posjete bolnicama i staračkim domovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.