open-navfaktor-logo
search
Tužno sjećanje
Najveći sportski zločin: Prije deset godina u Širokom Brijegu ubijen Vedran Puljić
Sramotna činjenica je da deceniju poslije niko nije odgovarao za počinjeno ubistvo i ranjavanja navijača
04.10.2019. u 08:08
get url
text

Na današnji, 4. oktobra 2009. godine, u Bosni i Hercegovini je počinjen najveći sportski zločin.

Prije deset godina u Širokom Brijegu tokom utakmice protiv Sarajeva ispred stadiona Pecara ubijen je Vedran Puljić, navijač Bordo tima, a pet navijača je teže ranjeno vatrenim oružjem.

- Sramotna činjenica je da deceniju poslije niko nije odgovarao za počinjeno ubistvo i ranjavanja navijača, te da se ime pokojnog Vedrana Puljića i danas na istom stadionu Pecara vrijeđa. U 2019. godini smo i dalje svjedoci kriminalnih radnji koje se dešavaju pod okriljem nacionalizma - saopćili su iz FK Sarajevo.

Prvobitno se smatralo da je Puljić ubijen oštrim predmetom, te da je podlegao na putu prema Domu zdravlja Široki Brijeg, ali je ipak dan poslije, obdukcijom tijela ustanovljeno kako je smrtno stradao od hica iz vatrenog oružja, piše Historija.ba. Prema kasnijim saznanjima, utvrdilo se da je za ubistvo Vedrana Puljića osumnjičen Oliver Knezović, iz Širokog Brijega. Knezović je prvenstveno zadržan u pritvoru, a sam se predao i priznao pucanje na navijače, ali je nakon nekoliko dana navodno pobjegao iz pritvora.

Policajci koji su dopustili bjekstvo su supendovani. Knezović je lišen slobode u Hrvatskoj gdje je 2017. godine izmijenjena optužnica prema kojoj se on više nije teretio za ubistvo, nego za pokušaj ubistva i opasnu radnju s obzirom na to da je pucao ne ciljajući nikoga pojedinačno. Ustanovljeno je da je Knezović oduzeo pištolj policajcu Draganu Vujeviću i prema grupi navijača ispalio deset metaka.

Još se pokušavaju utvrditi krivci za izbijanje nereda i smrt Vedrana Puljića, a u istrazi učestvuju i istražitelji Federalne uprave policije. Žalosno je da krivci još nisu pronađeni i uhapšeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.