open-navfaktor-logo
search
Filmski festivali
Nagrada i priznanje za dokumentarac Čobo u Budvi i na Zlatiboru
Dokumentarac Čobo u produkciji Federalne televizije, autora Muhameda Bikića, u mjesecu augustu nagrađen je kao najbolji kratkometražni film na Prvom međunarodnom festivalu sportskog filma "Budva 2023" i dobitnik je posebnog priznanja na 12. međunarodnom Festivalu sportskog filma "Zlatibor 2023. - pod sjajem zvijezda".
30.08.2023. u 11:49
get url
text

- Hvala organizatorima, direktorima Oliveri Nikitović i Milošu Todoroviću, na pozivu i odlično organiziranim festivalima, kao i žiriju koji su opet prepoznali rad Federalne televizije. Dakle, nakon prošlogodišnjih za Željinu stotku i Škiju, ove godine žiri je dodijelio priznanje za doprinos filmskoj umjetnosti i sportu i za Čobu na Zlatiboru, a u Budvi je nezaboravna priča o nekadašnjem čuvenom golmanu Slobodanu Janjušu Čobi izabrana za najbolji kratkometražni dokumentarni film.

Sljedeće 2024. je 40-ta godišnjica od olimpijade u Sarajevu. Dakle, vidimo se naredne godine sa novim dokumentarcem Federalne televizije koji će podsjetiti na vremena kada je Sarajevo bilo centar svijeta - rekao je Muhamed Bikić, koji je u međuvremenu i krenuo sa pripremama za novi projekt na Federalnoj televiziji, gdje obnaša i funkciju urednika Redakcijskog odsjeka za vijesti iz sporta u Odjelu za TV program RTVFBiH.

- Premijera novog sportskog dokumentarnog filma Federalne televizije trebala bi biti u februaru 2024, tačno na 40-godišnjicu. Također, i dalje mi je želja da snimimo film o legendarnom Safetu Sušiću, koji mi je već nekoliko puta rekao da to ne želi, jednako kao što mi je Ivica Osim za života rekao da ne želi svoju ulicu u njegovom rodnom Hrasnom. Kao što znate, nisam ga poslušao nakon smrti, dobio ju je na mjestu gdje je rođen, prohodao, igrao i vodio Želju i želim u dogledno vrijeme kroz taj Bulevar snimiti i film o legendarnom Švabi sa posebnim akcentom na 40 godina nezaboravne utakmice Željezničar - Videoton - rekao je autor i knjige Sportskivremeplov.ba i dokumentaraca Keli, Hase, Škija, Sportski pozdrav iz Sarajeva, Željina stotka, Sportski ambasadori BiH i Čobo.

Za dosadašnja dokumentaristička, novinarska, publicistička ostvarenja Muhamed Bikić dobitnik je Plakete grada Sarajevo, Olimpijskog komiteta BiH, Sportskog saveza BiH, Sportskog saveza Kantona Sarajevo, kao i nagrada i posebnih priznanja na međunarodnim festivalima u Budvi i na Zlatiboru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.