open-navfaktor-logo
search
Promjene urodile plodom
Koševo najposjećeniji stadion, Rožman "klupirao" veliku zvijezdu, a Sarajevo više ne prima golove
Fudbalski klub Sarajevo sezonu je počeo turbulentno, ispadanjem u prvom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu od gruzijskog Torpeda, iako je Bordo tim važio za velikog favorita.
12.10.2023. u 13:09
get url
text

Uzrokovalo je to promjene već na startu sezone, s obzirom na to da je otišao trener Mirza Varešanović, kao i direktorica Ajla Alimanović. Upravo je njihov odlazak bio ultimatum navijačke grupe Horde zla, koja je bojkotovala utakmice domaćeg tima.

U prijelaznom periodu i u privremenom trenerskom mandatu Mensura Dogana, s povratkom Hordi zla na sjevernu tribinu, stigao je još jedan neugodan poraz. Sa Koševa je puni plijen odnijela dobojska Sloga slavivši pred 9.500 navijača na najvećem bh. stadionu rezultatom 2:1.

U Sarajevu su rješenje za svoje probleme pronašli u slovenskim Domžalama. Iz tog kluba uz određeni iznos obeštećenja u glavni grad BiH u paketu su stigli Senijad Ibričić kao sportski direktor i trener Simon Rožman.

Slovenac je debitovao protiv Posušja i s timom koji je manje-više koristio i njegov prethodnik Mirza Varešanović slavio sa 3:0. Potom je uslijedilo gostovanje kod Tuzla Cityja i pobjeda rezultatom 2:1. Nakon pobjede na Tušnju, u Bordo klubu počeli su "rezovi".

Iz ekipe su misteriozno nestali Ivan Borna Jelić Balta i Besim Šerbečić. Njima je rečeno da su prekobrojni, a Kevin Viveros, najavljivan kao veliko pojačanje nije uspio ni zaigrati u domaćem prvenstvu. U Sarajevo su stigli su Edin Julardžija iz Domžala i Ajdin Hasić na posudbu iz Bešiktaša.

Utakmica protiv Veleža i pobjeda rezultatom 1:0 donijela je novitete. Do tada nezamjenjivi Mario Vrančić ostao je na klupi. Niko nije mogao ni pretpostaviti da će možda i najveća zvijezda u dresu bordo tima od tada više sjediti na klupi nego igrati.

Rožmanova serija od tri vezana trijumfa prekinuta je u Gabeli remijem protiv GOŠK-a 2:2. Novajlija Hasić je sa dva pogotka spasio goste poraza.

Odbrana Sarajeva u međuvremenu je postala jača za Miomira Đuričkovića koji je stigao iz Budućnosti i odmah se ustalio u prvih 11.

Utakmica protiv Zrinjskog i pobjeda rezultatom 1:0 možda je i najbolje iskristalisala Rožmanovih 11: Na golu Šahinović, na stoperskim pozicijama Đuričković i Aničić, na desnom boku Beganović, na lijevom Duraković. Vezni red sa nešto defanzivnijim Mustafićem i Julardžijom i ofanzivnim Avramovskim djeluje pristojno, po krilima su uvijek opasni Hasić i Ziljkić, a Oliveira je u vrhu napada pokazao da mu ne treba mnogo šansi za postizanje pogotka.

Sarajevo je prvi i jedini poraz pod komandom 40-godišnjeg Slovenca upisalo na Pecari protiv Širokog Brijega (1:0), iako je utakmica mogla otići u drugom smjeru da su gosti uspjeli realizivati šanse koje su imali kod neriješenog rezultata.

Poraz na Pecari nije uzdrmao Sarajevo jer su uslijedile dvije domaće pobjede protiv Zvijezde 09 (2:0) i Željezničara (3:0).

Zanimljivo je i to da pod Rožmanovim vodstvom Sarajevo na Koševu nije primilo niti jedan pogodak u pet mečeva, a postiglo ih je 10 i osvojilo maksimalnih 15 bodova. I to je velika promjena jer Bordo ekipa je u prošlosti imala mnogo problema u odbrani, naročito u branjenju prekida.

U menadžmentu Sarajeva mogu itekako biti zadovoljni posjetom navijača domaćim mečevima, jer zvanični podaci kažu da je šest duela na Koševu ove sezone pratilo 60.950 navijača, što Sarajevo čini najglednijim klubom u Premijer ligi BiH.

Fudbaleri Sarajeva su na reprezentativnu pauzu otišli sa 19 bodova, osokoljeni visokom pobjedom nad vječitim rivalom Željezničarom 3:0. Ekipa Simona Rožmana će naredne srijede put Banje Luke gdje će odmjeriti snage s Borcem, liderom prvenstva koji je trenutno na plus četiri i u seriji od osam pobjeda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.