open-navfaktor-logo
search
Slavi 60. rođendan
Koristan savjet: Šta je najpoznatiji svjetski sudija rekao o uvođenju VAR-a?
Bivši vrhunski i najpoznatiji fudbalski sudija Italijan Pierluigi Collina izjavio je da arbitri moraju donositi odluke kao da VAR ne postoji, jer je on u upotrebi samo u slučaju korekcije.
13.02.2020. u 16:05
get url
text

Collina je danas predsjednik Sudijske komisije Svjetske fudbalske federacije (FIFA), a za italijanske medije je pričao o primjeni novih tehnologija u fudbalu, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Glavni sudija mora odlučivati kao da tehnologija ne postoji. Cilj nam je da nam VAR ne treba, jer su odluke tačne i na tome radimo sa sudijama. Sudije znaju da postoji "osigurač" koji bi mu mogao pomoći da ispravi grešku. Glavni sudija mora znati sve o igri, analizirajući videosnimke kako bi se upoznao sa taktikom i karakteristikama igrača. U moje vrijeme to je rađeno povremeno, a danas je to sastavni dio pripreme sudija za utakmice - kazao je Collina.

Collina je danas napunio 60 godina, a u svijetu fudbala je upamćen kao jedan od najboljih arbitara svih vremena. Tokom sudijske karijere čak sedam puta je bio proglašen za najboljeg sudiju Serie A, a 2011. godine je primljen u Kuću slavnih italijanskog fudbala. Između ostalog sudio je finale Olimpijskih igara 1996. godine, epsko finale Lige prvaka između Manchester Uniteda i Bayerna 1999. godine i finale Svjetskog prvenstva 2002. godine u kojem su se sastali Brazil i Njemačka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.