open-navfaktor-logo
search
Od trnja do zvijezda
Ko je novi ljubimac navijača Želje: Specijalista velikih mečeva, minute dobija na kapaljku, ove sezone juri "stotku"
Dženan Haračić, 28-godišnji napadač, bio je junak Željezničara u remiju na Grbavici protiv Dinama iz Minska u prvom susretu prvog pretkola Konferencijske lige.
14.07.2023. u 09:57
get url
text

Dinamo je do finiša susreta imao vodstvo od 2:0, nekoliko sjajnih prilika za povećanje prednosti, ali onda je za tim iz Minska uslijedio šok.

VEZANI TEKST - Remi na Grbavici: Haračić junak Željezničara, Dinamo šokiran u finišu meča

Rezervista Haračić prvo u 85. minuti pogađa za 2:1 nakon što je glavom zakucao loptu u mrežu, a onda u prvoj minuti sudijske nadoknade isti igrač koristi gužvu pred golom gostiju i pogađa za 2:2.

Haračić je tako došao do svog šestog pogotka u dresu Plavih. Novi ljubimac navijača na Grbavicu je stigao prošlo ljeto sa epitetom najboljeg strijelca Prve lige FBiH, a u svojoj prvoj sezoni za Želju je odigrao 26 utakmica, a postigao je samo četiri pogotka, uz dvije asistencije.

Posebno se ističe pogodak koji je postigao u vječitom derbiju kada je u 88. minuti postigao smanjio prednost Bordo tima na 2:1, da bi Bekrić nekoliko minuta kasnije pogodio za 2:2 (slična scena, priznat ćete, kao ona koja se dogodila sinoć, samo što je u slučaju Minska oba gola dao Haračić).

Zanimljivo, Haračić je kao i na vječitom derbiju i sinoć bio rezervista.

- Hvala divnoj publici na sjajnoj podršci svih 90 minuta. Ovakva situacija se desila i prošle sezone protiv Sarajeva kada sam ulazio u igru, gubili smo 2:0 i izjednačili smo. Nadamo se prolazu, ne idemo sa bijelom zastavom u Azerbejdžan - kazao je Haračić nakon sinoćnjeg susreta i sam podsjećajući na duel protiv Bordo tima.

Nakon što je u prvom dijelu sezone bio standardan, gotovo nezamjenjiv u prvih 11, dolaskom Sulejmana Krpića i Armina Hodžića (napadač) izgubio je mjesto u početnom sastavu i minute je dobijao na kapaljku. 

Od januara je odigrao svega devet susreta računajući sva takmičenja, a meč na kojem je najduže bio na terenu jeste onaj protiv Veleža (7. maja) kada je iskoristio 26 minuta koje je dobio u nastavku meča i postigao pogodak za tada vrijedna tri boda svog tima.

Pred početak priprema za ovu sezonu, ruku na srce, malo ko je vjerovao u Haračića, koji je strpljivo čekao svoju šansu i iskoristio je na najbolji mogući način.

Rođenom Bugojancu je svanulo odlaskom Hodžića (napadača) i Beganovića (koji je često igrao na poziciji napadača) ovog ljeta, tako da je oslobađanjem dva mjesta dobio prostor za igru.

Plavi su tražili napadača, međutim nisu bili ni svjesni da u svojim redovima već imaju nekog ko ima šmek za gol, pravog borca, koji marljivo radi i čeka svoju priliku da pokaže sve što zna.

Njegov fudbalski put nije bio lagan. Karijeru je počeo u rodnom Bugojnu, tačnije u ekipi Iskre. 

Prošao je sve omladinske selekcije Iskre, a kao junior odlazi u hrvatski Slaven Belupo. Potom je igrao na posudbama u Koprivnici i Segesti.

Zatim je nosio dresove Zvijezde iz Gradačca, Neretvanca, Čapljine, Metalleghea, Jedinstva i GOŠK-a.

Zanimljivo, prije dolaska na Grbavicu, Haračić je imao samo devet mečeva u elitnom rangu nekog prvenstva. Prije 10 godina, sada već daleke 2013. godine, nastupio je na tri utakmice za Slaven Belupo u HNL-u, bez učinka.

Također bez učinka, 2015. godine odigrao je šest susreta u Premijer ligi za Zvijezdu iz Gradačca.

U karijeri je do sada odigrao ukupno 212 mečeva, postigao je 91 pogodak uz 11 asistencija.

Kako je krenuo ove sezone, nema sumnje da bi Haračić ubrzo mogao doći do ljubilarne "stotke" kada su golovi u pitanju.

Prema Transfermarktu, procijenjen je na 200 hiljada eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.