open-navfaktor-logo
search
Prestižna nagrada
Ko će biti najbolji trener u Evropi? UEFA objavila imena trojice kandidata
Španac Josep Guardiola (Manchester City), te Italijani Simone Inzaghi (Inter) i Luciano Spalletti (Napoli) kandidati su za najboljeg trener u Evropi u izboru Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).
17.08.2023. u 16:30
get url
text

- Dobitnik će biti proglašen na ceremoniji žrijeba grupne faze UEFA Lige prvaka 2023/24, koja će se održati u četvrtak, 31. avgusta, u "Grimaldi Forumu" u Monte Carlu (Monako), a kada će se znati i ko su najbolji fudbaler i fudbalerka u Evropi u minuloj sezoni.

Početni uži izbor trenera za prestižnu nagradu odredila je UEFA-ina tehnička studijska grupa. Za tri najbolja kandidata glasao je žiri sastavljen od trenera klubova koji su igrali u grupnim fazama UEFA Lige prvaka u sezoni 2022/23, UEFA Evropa lige i UEFA Evropa Konferencijske lige, treneri muških reprezentacija saveza članica UEFA-e te grupa novinara odabranih od strane European Sports Media (ESM).

- Od trenera i novinara je zatraženo da izaberu svoja tri najbolja trenera iz užeg izbora dodijelivši im pet bodova, tri i jedan. Konačan rezultat je baziran na ukupnom broju glasova trenera i novinara. Trenerima nije bilo dozvoljeno da glasaju za sebe - saopćili su iz UEFA-e.

Među trenerima sa šire liste za nagradu nalazili su se: Roberto De Zerbi (Brighton – 70 poena), Mikel Arteta (Arsenal – 67), Zlatko Dalić (Hrvatska – 49), Jose Luis Mendilibar (Sevilla – 28), Didier Deschamps (Francuska – 26), David Moyes (West Ham – 22), Franck Haise (Lens - 11).

UEFA je ranije danas objavila i trojicu kandidata na najboljeg fudbalera koji je nastupao na Starom kontinentu u protekloj sezoni. Za trofej UEFA Best Player žiri je nominovao Belgijanca Kevin De Bruynea, Norvežanina Erling Haalanda i Argentinca Lionela Messija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.