open-navfaktor-logo
search
Španac ima prioritet
Kakve su šanse da Albert Riera sjedne na klupu Zmajeva?
Lista "kandidata" za selektora fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine od jučer je brojnija za još jedno ime.
11.07.2023. u 15:20
get url
text

VEZANI TEKST - Oglasio se FSBiH: Preuzima li Andriy Shevchenko klupu Zmajeva?

Među stratezima koji bi mogli naslijediti Faruka Hadžibegića našlo se i ime Alberta Riere.

Međutim, kako piše Sport Klub, male su šanse da Španac sjedne na klupu Zmajeva.

- Vijest smo provjerili u izvorima bliskim bivšem treneru Olimpije i dobili odgovor koji dovodi u pitanje realizaciju ovog scenarija. Španac je trenutno puno više zainteresiran za klupske projekte - piše SK.

Bivši španski reprezentativac je na klupi ljubljanske Olimpije osvojio duplu krunu, ali je zbog nesuglasica s Upravom kluba na kraju sezone napustio slovenske Zmajeve i krenuo u nove fudbalske izazove.

- U svijetu fudbala stvari se odvijaju jako brzo i gdje se jedna vrata zatvore, druga se otvore. Mediji u BiH danas su servirali informaciju da je Riera jedan od kandidata za upražnjenu klupu njihove reprezentacije. Selektor Zmajeva upražnjen je od juna, kada je Faruk Hadžibegić dobio otkaz nakon poraza od Portugala (0:3) i poniženja od Luksemburga (0:2).

Dugo je fudbalska javnost u BiH spominjala bivšeg trenera Maribora, a sada stratega Rijeke Sergeja Jakirovića kao najozbiljnijeg kandidata za mjesto selektora, no potonji je prije nekoliko dana objavio da ostaje vjeran svom trenutnom klupskom projektu. Novi izbornik Zmajeva će ovako ili onako zagristi kiselu jabuku, nakon tri poraza u četiri utakmice, BiH je u teškoj poziciji za plasman na EURO, što će očito biti najlakše kroz popravni ispit (baraž) zbog visokog plasmana u Ligi nacija - navodi SK.

No isti izvor navodi kako Riera daje prednost klupskom fudbalu u odnosu na reprezentaciju. Španac želi zakoračiti na sljedeću stepenicu u svojoj trenerskoj karijeri, zanima ga uglavnom klub iz jačih evropskih liga, zbog čega je, primjerice, već odbacio mogućnost prelaska u Rumuniju, Kipar, pa čak i Kinu.

- Čekanje nove prave prilike u klupskom fudbalu ostaje prioritet Alberta Riere koji, prema našim informacijama, ne zatvara vrata prelasku u reprezentativni fudbal. Podsjetimo, već tokom vođenja ljubljanske Olimpije, primjerice, nekoliko je puta dao naslutiti da bi mu iskušenje bilo i pozicija selektora slovenske reprezentacije - piše Sport Klub.

Podsjetimo, osim Španca i spomenutog Jakirovića, kao kandidati spominjali su se i Andriy Shevchenko, Slavoljub Muslin, Slaven Bilić..., ali bi svi ubrzo "odjavili" dolazak na klupu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.