open-navfaktor-logo
search
Trener Dinama
Kako je Sergej Jakirović "preživio" blamažu na Kosovu: Stigla su tri "jaka" poziva...
Sergej Jakirović ostaje u Dinamu i to je, pišu hrvatski mediji, jedina dobra vijest nakon pravog debakla u glavnom gradu Kosova.
06.10.2023. u 22:10
get url
text

VEZANI TEKST - Najsramotniji poraz u historiji, kakva bruka: Hrvati ne štede Jakirovića i prizivaju otkaz, šta je rekao bivši Zmaj

U trenucima dok je bio prepun emocija na presici u Prištini izgledao je kao čovjek koji bi zaista mogao dati ostavku i zahvaliti se svima u Plavom klubu na pruženoj prilici.

Međutim, već u četvrtak navečer na aerodromu, prije charter leta za Zagreb, dobio je podršku Uprave, predsjednika Barišića, kompletne Dinamove delegacije. Svi su mu prilazili, davali podršku, kazivali kako mora ostati, nikako odustati bez obzira na teška vremena u Maksimiru. Onda su se pojavili i igrači, koji su, naravno, već pročitali što je iscurilo u medijima. I oni su mu kazivali da su svi uz njega, da niti njima nije jasno što se zbilo protiv Ballkanija, te da svakako ostane na klupi.

Potom su stigla i tri "jaka" poziva iz Zagreba. Jedan za drugim trenera su zvali Arijan Ademi, Bruno Petković i Stefan Ristovski. Dva kapitena i treći, koji to također može biti, najvažniji igrači Modrih koji nisu mogli igrati - Petković i Ristovski zbog povreda, a Ademi nije prijavljen za Konferencijsku ligu. Trojac senatora stao je uz trenera, izrekao mu je maksimalno povjerenje, pišu Sportske novosti. Sva trojica su kazali:

- Treneru, ostani, trebaš nam sada, svi smo uz tebe i bit ćemo i dalje.

Jasno da Jakirović nakon takvih rečenica i unisone potpore svih u Dinamu nije mogao drugačije odlučiti nego ostati trener.

Već u avionu su on i njegov štab razgovarali o utakmici s Istrom 1961, Jakirović je pričao o novom izazovu, to je bio znak da ostaje. Ujutro je, naravno, stigao na trening, u međuvremenu mu je i klub izrazio javnu podršku. Naravno, uvijek smo malo skeptični kad klub izjavljuje podršku treneru.

Historija nas je naučila da mu se onda brzo sprema smjena. Ubrzo ćemo vidjeti je li to podrška s figama u džepu. Međutim, načuli smo da bi se u Dinamu ovoga puta moglo dogoditi obratno, odnosno, da neće više trener biti "obješen" nakon loših rezultata. Naime, stižu neke vijesti da bi se Dinamo mogao riješiti nekoliko igrača, dvojice ili trojice. Odnosno, mogao bi ih odstraniti iz prve ekipe, poslati ih da treniraju s juniorima ili s posebnim trenerima.

Njihova imena nisu iscurila, ali mogli bismo otprilike pogoditi, vidjeli smo ko nije za Dinamo. Vlada neko mišljenje da je bolje prvoj ekipi priključiti nekoliko juniora, nego u rosteru imati igrače koji ne zaslužuju plavi dres.

Naravno da je zbog današnjeg izgleda Dinama i igre ispod svake kritike u Prištini krivac i Sergej Jakirović. On je trener, a znamo da je trener uvijek odgovoran. Jakirović mora odgovoriti na pitanja zašto mu je ekipa izgledala poput mrtvaca bez želje, moći i energije.

On odgovara i za izbor igrača, od kojih su neki u ogromnom padu forme, igraju neprepoznatljivo. Zašto ni Hajduku, ni Ballkaniju ne mogu stvoriti pravu priliku? Što se to radi na treninzima? Bez obzira što ima mnogo igrača za "second hand shop", od kojih bi se nekih vjerovatno riješiti, ekipa bi mu trebala bolje igrati, nuditi mnogo više od onoga što nudi.

Jakiroviću je sad najvažnije u nedjelju pobijediti Istru u prvenstvu. Jer, ako se zapne i protiv Puljana, držimo da bi zaista mogao napraviti ono što je najavio u Prištini. Jednostavno mahnuti na pozdrav, ako ga već ne bi dirali oni iz kancelarija koji su mu pružili podršku. Na kraju bi se mogao upitati:

- Šta je meni ovo trebalo?

Vjerovatno se to i sada pita.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.