open-navfaktor-logo
search
Još pet utakmica
Kako dalje: Gostovanje na Islandu odlučujuće pred dva završna "prozora"
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u petom kolu grupe J kvalifikacija za EURO 2024 uknjižila je drugu pobjedu, odnosno šesti bod.
09.09.2023. u 08:15
get url
text

Zmajevi su savladali Lihtenštajn u Zenici rezultatom 2:1 i zadržali šanse da se kroz kvalifikacije domognu zacrtanog cilja.

Direktan plasman na EURO izborit će dvije prvoplasirane selekcije iz grupe.

Poslije petog kola, deficit Zmajeva za vodećim Portugalom ostao je devet bodova, s obzirom na to da su Portugalci slavili u Slovačkoj i napravili uslugu BiH u borbi za drugu poziciju. Slovačka sada ima četiri boda viška u odnosu na Zmajeve, kao i Luksemburg koji je na domaćem terenu nadigrao Island. Islanđani su ostali na tri boda, a Lihtenštajn je i dalje bez bodova.

Septembarski termin mogao bi zakomplikovati borbu za drugo mjesto u grupi J. Već je jasno da će Portualci prvi proći kroz cilj.

Ključna utakmica za BiH pred dva naredna "prozora" je gostovanje na Islandu u ponedjeljak. Pored ovog meča u grupi J igraju Portugal - Luksemburg i Slovačka - Lihtenštajn.

Eventualna pobjeda Zmajeva na Islandu, uz (očekivani) trijumf Slovačke nad Lihtenštajnom i pobjedu Portugala protiv Luksemburga i dalje bi ostavio tim Mehe Kodre na četiri boda od drugog mjesta, ali bi donio i znatno više uzbuđenja pred zakazane okršaje u oktobru.

Jasno je da će bh. selekcija oktobar dočekati na četvrtom mjestu, samo je pitanje s kolikim deficitom u odnosu na konkurente.

U sedmom kolu (13. oktobar) bh. fudbalere čeka gostovanje kod Lihtenštajna. Istog dana snage će odmjeriti Portugal - Slovačka i Island - Luksemburg.

Samo tri dana poslije Zmajevi dočekuju Portugal (16. oktobar), Luksemburg čeka Lihtenštajn, a Lihtenštajn ide na noge Islandu.

Kvalifikacije završavaju novembarskim mečevima. BiH gostuje kod Luksemburga 16. novembra, Slovačka igra protiv Islanda, a Portugal dočekuje Island.

U posljednjem kolu Zmajevi dočekuju Slovačku (19. novembar), Luksemburg gostuje kod Lihtenštajna, a Portugal će odmjeriti snage s Islandom.

Zmajevi u završnici kvalifikacija ne odlučuju o svojoj sudbini. Prije svega BiH mora slaviti gostujuće pobjede kod Islanda, Lihtenštajna, Lusemburga. U tom slučaju možda i utakmica protiv Slovačke u posljednjem kolu kvalifikacija bude i ključna za drugu poziciju.

Podsjećamo da će Zmajevi zahvaljujući uspjehu u Ligi nacija imati priliku da se za EURO bore i kroz baraž, pod uvjetom da takmičenje u grupi J ne završe na jednoj od prve dvije pozicije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.